2012-04-29

2012-04-29 | 14:24:25

Det var ett tag sedan jag skrev så jag tänkte uppdatera lite.
Allt flyter på bra och i veckan som kommer ska jag iväg och röntga ryggen. Veckan efter, alltså om två veckor, ska jag till sjukgymnasten. Det är första besöket så vi får se vad hon säger.
Idag är det tolv dagar kvar tills det har gått ett år sedan min operation. Säger som jag sagt förut, tiden går så himla snabbt!

Det känns nästan som om för varje dag som går får jag mer och mer ont i ryggen. I förrgår kväll kunde jag inte ens böja mig ned för jag hade så ont och kände mig stel som en pinne, inte kul.

Snart är det sommar och sommarlov och då ska jag bada. Förra sommaren kunde jag inte bada alls på grund av infektionsrisken i mitt ärr. Vi ska även åka utomlands i augusti, längtar!

Hoppas allas ryggar mår bra och fortsätt kämpa!

2012-04-24 Träning

2012-04-24 | 17:57:57

Hej!

Idag har min pappa kontaktat vårdcentralen. Den 9:e maj ska jag träffa en sjukgymnast som ska hjälpa mig att träna upp min rygg, äntligen! Jag har inte träffat sjukgymnasten än men min pappa sa att det var en kvinna i 35-års åldern som verkar väldigt trevlig, så det låter bra. Hon skulle även läsa på om skolios och kontakta min läkare Hans Tropp för att få reda på om det är några speciella övningar som jag behöver göra. Men också för att få reda på vad de har gjort i ryggen.
Jag hoppas verkligen att jag får gå hos en sjukgymnast under en tid så det inte bara är en gång och sen ska jag klara det själv igen. jag är väldigt förväntansfull inför besöket!

Hoppas allt är bra med era ryggar!
Kram<3

11 månader, 1 vecka och 6 dagar efter min skoliosoperation

2012-04-23 Update

2012-04-23 | 20:16:18

Hej!

Idag har det varit en sämre dag för min rygg. Det hugger i den för varje rörelse, men jag hoppas det är över till imorgon.
På tal om imorgon ska min pappa kontakta vårdcentralen för min rygg. Jag tycker att det har varit urusel rehabilitering efter min operation. Eller rättare sagt det har inte varit någon alls. Så fort jag lämnade sjukhuset hörde jag inget mer från dem. De varken ringer eller mejlar för att se att patienten klarar sig hemma efter att den lämnat sjukhuset, urdåligt! Hur kan de veta att patienten kommer tillbaka i vardagen som den ska? Eller att patienten inte alls kommer igång efter operationen? 
Efter en sådan här operation behöver man få hjälp med att träna upp musklerna i ryggen igen, vilket man inte får och det är jättedåligt. Jag har pratat med flera sjukgymnaster och annan sjukvårdspersonal som tycker detta är otroligt dåligt. De kan inte förstå att man inte automatiskt blir kopplad till en sjukgymnast så att man får träna upp ryggen igen. Det är väldigt svårt att träna upp den helt själv utan att ha fått några övningar eller tips på övningar. Är det bara jag som upplever och tycker detta?
Därför ska vi kontakta vårdcentralen så jag får komma till en sjukgymnast och träna upp mina muskler i ryggen för som det är idag har jag inga alls.
Så vi får se vad de säger på vårdcentralen imorgon!

Kram
Sara<3

11 månader, 1 vecka och 5 dagar efter min skoliosoperation

2012-04-22 Svar till Julia<3

2012-04-22 | 15:08:09
Vad kul att se alla bilder!:) Varför hade du en slang i näsan? :)
Vad duktig du är som kom upp redan på IVA:)
Kram<3

Slangen jag hade i näsan var en magsond. Jag hade den för att från början tömma magsäcken på mig. Det bildas hela tiden en massa vätska i magsäcken och det kan göra att man mår illa. Därför fick jag ha en slang ner i näsan som tömmer vätskan. Man kan säga att den avlastar lite. Slangen fick jag ha i några dagar och sedan drogs den:) Den var väldigt obehaglig att ha för den retade bak i halsen på mig väldigt mycket.
Hoppas du förstår svaret ;)
Tack Julia!
Kramar<3

Bilder

2012-04-22 | 11:14:49

Bild från IVA några timmar efter operationen - jag och mamma

IVATillbaka på avdelningen igen


Storebror på besök

Första gången jag står upp efter operationen
Ärret rengörsStorasyster och mamma

Mamma och pappa

Sjuktransport hem!

Agrafferna togs bort

Hemma igen!


Före operationen - 56 grader

Efter operationen - 16 grader

Som jag tidigare skrivit är man inte snygg efter en operation. Speciellt inte efter att ha varit sövd i 7-8 h och blivit vänd på m.m.

21/4 Bilder

2012-04-21 | 19:01:00
Förlåt! Har sagt flera gånger att jag ska lägga upp bilder från tiden på sjukhuset. Har haft fullt upp och inte hunnit, men så fort pappa kommer hem ska jag ta hans dator och lägga upp alla bilder han har, lovar!

Lägger upp två bilder jag nu, men jag varnar för att det inte är vackra bilder. Efter en operation så är man inte sminkad eller fixat i håret, inte jag iaf hehe :)
Första gången jag står upp efter operationen

Uppe på avdelningen efter operationen

Kommer fler ikväll eller imorgon!
Sara♥

2012-04-20 Skoliosbloggar jag läser

2012-04-20 | 19:33:15

Vilka skoliosbloggar läser du?

Jag läser inte så många skoliosbloggar, men några är:
http://julhaz.blogg.se
www.froggi.bloggplatsen.se
http://johannasskolios.blogg.se
http://aileenalami.blogg.se
http://elainelofdahl.blogg.se

Jag läser alla som har kommenterat och lämnat bloggadress :)

Sugen på att veta mer om mig? Om min vardag, intressen, fotoperation m.m.? Kika då in på min andra blogg:
http://sssaarrraa.blogg.se

Kram!
Sara♥
2012-04-16

2012-04-16 | 18:12:35
Hej!

Ärret kliar något förbannat hela tiden. Visst det är ett gott tecken på att det läker, men irriterande ;)

Jag ville bara tipsa er om min vanliga blogg om ni vill läsa :D www.sssaarrraa.blogg.se
I den bloggen skriver jag om min vardag, intressen med mera. Där kommer jag även skriva min histora om min fot som är opererad och som jag fortfarande har problem med (kommer nog skriva det senare idag eller imorgon).

Som jag har skrivit tidigare får ni gärna kontakta mig om ni vill gästblogga här, om ni vill att jag ska tipsa om era skoliosbloggar här eller om ni vill hamna i länklistan som jag inte hunnit ta tag i en men gör det så fort någon/några vill hamn där:) Kommentera eller mejla mig: sara_goransson@hotmail.com Jag svara så fort jag ser det!

Kramar
Sara♥

2012-04-15 Min syster <3

2012-04-15 | 22:48:20
Hej!

Jag tänkte skriva ett inlägg om min älskade storasyster. Min storasyster och jag har alltid stått nära varandra. Sen vi var små har min storasyster varit någon jag alltid sett upp till.  Hon finns där för mig i vått och tort och jag kan alltid komma till henne om det har hänt något. Med min storasyster kan jag prata om allt och jag vet att hon alltid lyssnar. Vi har många minnen ihop, både glada och ledsna, och jag tror att det är det som gjort att vi ståra varandra så nära. Jag älskar min storasyster över allt och hon är även min bästa vän. En vän som jag är otrolig rädd om och aldrig vill mista.
14/4 Mina föräldrar <3

2012-04-14 | 14:34:36
Hej!

Det var ett tag sedan jag skrev här, eller ja, fyra dagar sedan. :) Jag tänkte skriva lite om mina föräldrar som var med mig hela tiden under min sjukhustid. Varje dag hade jag någon förälder vid min sida likaså varje natt. I mitt rum fanns det en sjukhussäng (som jag låg i), ett runt litet bord med två stolar till samt en extrasäng (men den var tvungen att vara ihopvikt på dagen). På min operationsdag var båda mina föräldrar där, sedan någon eller några dagar efter det åkte min mamma hem och min pappa stannade kvar med mig. Efter ett par dagar bytte de och så var mamma kvar och pappa åkte hem.

Jag är väldigt glad över att de fanns hos mig hela tiden. De satt där troget på en pinnstol och höll mig i handen. Det var ni som gjorde att jag kände mig trygg. Utan er hade jag inte klarat av den här tiden och jag har mycket att tacka er för. Jag älskar er och jag vet att jag var ilsken som ett bi stundtals. Jag är väldigt glad över att jag har er och att jag kan lita på er till 100 % för det vet jag att jag kan ♥


10/4 Var stolt över din skolios

2012-04-10 | 20:58:04
Hej!

I flera dagar nu har jag haft ont i ryggen. Det hugger tag i den ofta men jag försöker att inte tänka på det. Hade idrott idag i skolan och då högg det till i ryggen ordentligt. Men men, min läkare sa att jag kommer ha dagar då jag känner av ryggen.
Jag vill bara säga att jag är otroligt tacksam för alla ni som läser min blogg och kommenterar och så. Det beryder väldigt mycket för mig, ni är guld värda! Det är mycket tack vare er som jag är så pass öppen med min skolios som jag är. För ett år sedan var min skilios inget jag ville prata om men idag är det snarare tvärtom. Jag berättar gärna min historia och jag vill verkligen uppmana er som känner så som jag kände: skäms inte för er skolios, för det finns verkligen inget att skämmas för. Det har jag verkligen insett nu.
//S♥

9/4 Frågor

2012-04-09 | 19:13:59
Hej! Tänkte svara lite på frågor som har kommit på mejlen.

Hur mycket längre blir man efter en operation? Och hur mycket går man ner i vikt i en operation? :)

Svar:
Det beror på om man gör en bakre eller främre operation hur mycket längre man blir. Jag är osäker på siffrorna, men jag tror att det var om man gör en främre får man räkna med 1-3 cm och med en bakre 2-5 cm. Men detta beror ju dels på vart kröken sitter och hur mycket de kan räta ut ryggen. Vissa blir inget längre alls medan andra blir något eller mycket längre. Jag gjorde en främre operation och blev 1 cm längre. 

Hur mycket man går ner i vikt är väldigt individuellt. Om du kommer igång med mat och att vara uppe tidigt så är det inte säkert att du går ner så mycket i vikt medan om du har svårt att komma igång kan du gå ner mer i vikt. Jag gick ner 8 kg, men jag hade ju en del problem och så efter operationen som gjorde att det tog längre tid för mig att komma igång.

Hoppas du fick svar på dina frågor!::)

Sara♥


Slänger in en bild på olika typer av skolios

8/4

2012-04-08 | 20:47:27
Hej!

Har gjort ändringar och lagt till information i inlägget "komplikationer efter operationen" så gå gärna in och läs det.

 
http://atthaskolios.blogg.se/2012/january/komplikationer-efter-operationen.html#comment

//S♥

8/4 Tips

2012-04-08 | 18:02:06
Hej!

Vill tipsa er om en riktigt fin blogg som jag tycker ni ska gå in och läsa! Hon har själv skolios så gå in och läs:)

Bloggen heter: http://aileenalami.blogg.se 

Kram
Sara<3

7/4 Vilka läsare riktar jag mig till?

2012-04-07 | 23:50:44
Vilka läsare riktar du dig till med din blogg? :)

Svar: Alla, jag vill att alla ska kunna läsa den vare sig om man har skolios, är anhörig till någon som har det, känner någon som har det eller helt enkelt bara vill veta mer om skolios. Alla är lika mycket välkomna att läsa bloggen, kommentera och ställa frågor. Ingen fråga är dum så fråga på, jag tycker det bara är roligt!:)
Kram<3
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0