2012-08-29

2012-08-29 | 17:15:00

Hej!
 
Fick på mitt återbesök reda på att de kotor som är stelopererade är från kota T10 till L3. Detta sa mig ingenting så naturligtvis var jag tvungen att kolla upp vilka kotor det var. Jag har suttit och markerat på en bild jag hittade på google vart på ryggraden dessa kotor befinner sig. Bilden visar ryggraden i olika synvinklar och inom de svrta sträcken är jag opererad.
 

Bry er inte om de röda strecken. De fanns redan på bilden :)♥
 
Kram
Sara♥

2012-08-28

2012-08-28 | 21:43:35
Hej!
 
Mycket har hänt om man jämför denna sommar med förra sommaren. Till och börja med har jag fått vara hemma och inte på sjukhus, stort plus! Jag har kunnat bada, åka utomlands, träna, sommarjobba m.m. Jag hade hoppats att jag kunde skriva "vara smärtfri" också men så är tyvärr inte fallet. Den här sommaren har jag kunnat göra precis vad jag vill!
 
Jag börjar mer och mer undra om min värk i ryggen kan komma från mina fötter. Jag har gått hos en ortoped här i Örerbo i flera år för mina fötter och nu ska jag få inlägg i mina skor igen som de tillverkar på ortopedteknik. Jag får helt enkelt vänta och se om min värk försvinner när jag har fått inläggen. Jag har tidigare varit med om att jag fått värk i ryggen på grund av mina fötter men då såg jag alltid ett mönster. Värk i vänsterfot, höger knä och vänster höft. Smärtan gick alltså som ett mönster och det gör det inte nu.
 
Var hos sjukgymnasten idag men jag fick inga nya övningar, eftersom jag fortfarande är förkyld. Ny tid på måndag istället så får vi se vad som händer! 
 
Sara♥

Linköping

2012-08-21 | 21:48:25
Hej!
 
Var på ettårsbesöket idag i Linköping. Jag hade tid klockan ett och när vi kom in i rummet träffade vi min läkare. Jag fick börja med att förklara min smärta. Vart den sitter och lite sådant. Sedan undersökte han ryggen och vi tittade på lite röntgenbilder. Bilderna såg ut som de gjorde i vintras enligt Hans, så inget hade förändrats. Vad det gäller min värk vet vi fortfarande inte vad den orsakas av. Vi började fundera på om jag ska göra en CT eller MR för att vara säkra på att allt är som det ska. Men då jag har blivit utsatt för så mycket strålning under mina år, av fler olika orsaker, så är vi och läkarna väldigt försiktga med att göra för många röntgen på mig. Vi bestämde i alla fall att om jag upplever att min smärta ökar eller om jag tycker det blir för jobbigt så ska vi höra av oss och så kan en skikt- eller magnetröntgen bli aktuellt. Med CT eller MR skulle vi kunna se om någon platta har gått av och om fallet är så så kan de gå in bakifrån för att se om det har läkt trots den krossade plattan. Eftersom min värk är densamma som sist jag röntgade mig så kan vi i dagsläget vara säkra på att ingen platta är sönder, så det är skönt att vet i alla fall.
 
Han tittade även på mitt ärr. Jag frågade om han tyckte att jag skulle fortsätta skydda det från solen, vilket han sa att jag ska göra, då mitt ärr fortfarande är rött och verkar inte vara helt färdigläkt. Han sa även att det inte var någon idé att ta bort ärret, eftersom det kommer troligtvis läka likadant igen. Det får alltså se ut så som det gör :/. Precis som jag har sagt tidigare så är det väldigt individuellt hur länge man måste tejpa ärret för solen. :)
 
När vi satt inne på rummet och pratde knackade det plötsligt på dörren och i dörröppningen står den sjukgymnast jag hade när jag låg inne där. Han bad om att få prata med Hans, men jag tror inte att han kände igen mig.
 
Jag har skrivit tidigare att när jag är på det här återbesöket så ska jag åka upp på avdelningen, men jag gjorde aldrig det. Det känns bara konstigt. Min tid är över och jag vill lägga min operation och allt bakom mig.
 
Nu ska jag blicka framåt! Fortsätta träna och hoppas på att värken ger sig med tiden!
 
Lite bilder jag tog i all hast, därav kvalitén! :)
 

Mot Linköping

2012-08-21 | 10:22:55

Då rullar bilen mot Linköping! Lycka till alla som har läkarbesök idag! Vet att det är några stycken. :)

Brev

2012-08-20 | 17:46:54
Hej!
 
Funderingarna som uppstod när man hittade detta i brevlådan när jag kom hem från Malta.
 
 
Lättnaden som uppstod när jag insåg att det bara var ett formulär över hur jag upplevt min behandling m.m.
 
 
Jag trodde först att min tid hade blivit ombokad. Tur att det inte var det!
 
Då taggar vi Linköping i morgon.

Svar på Fråga

2012-08-19 | 20:06:38
Är det inte bara första året man behöver skydda ärret? :)
 
Svar:
Jag tror jag har svarat på den här frågan tidigare, men jag tänkte att jag gör det igen. :)
Man kan inte dra någon generell slutsats över hur länge man ska skydda sitt ärr. Visst, läkarna brukar säga en viss tid du ska skydda det, men egentligen beror det helt på hur bra ditt ärr läker. Det brukar stå att man ska gå tejpad från solen i ett år, men som jag skrev beror det helt på. Jag vet människor som opererats för två och tre år sedan som fortfarande går tejpade för solen.
 
Vissa kanske inte ens behöver gå tejpade i ett år, medan andra behöver gå lite längre.
 
Förra sommaren låg jag inne på sjukhuset mycket och jag vistades inget alls i solen med ärret. Därför är jag noga med att skydda det den här sommaren eftersom jag aldrig solat med det. Plus att jag är hellre försiktig med att vistas i solen med det så att jag får ett mindre synligt ärr som slutresultat än att sola med ärret förtidigt. Vad jag har hört så ska man skydda ärret så länge som det är rött, vilket mitt fortfarande är. Detta vet jag dock inte om det stämmer :)

Har mitt barn skolios?

2012-08-17 | 02:41:00
 Hur vet jag om mitt barn har skolios? Här kommer ni få se en video där ni kan få tips på vad ni kan titta efter om ni misstänker att ert barn har skolios. OBS!! Om barnet har något symptom som kan tyda på skolios betyder det inte att den har det! Mitt råd är att kontakta skolsystern, skolläkaren eller någon annan läkare om ni misstänker skolios.
 

Malta

2012-08-15 | 21:29:12

Hej!!

Sitter just nu nere på Malta. Det är cirka 38 grader i luften och 29 grader i vattnet om dagarna, riktigt skönt!! Allt har gått bra hittils med ryggen. Kan dock inte tejpa ärret, då jag har fått utslag av tejpen. Ärret är illrött och det svider när jag tvättar det. Nu får jag ta solskydds faktor 50 istället.

Hoppas allt är bra med er!

Video

2012-08-14 | 09:30:00
 
 
Så här går det inte riktigt till i Sverige när skolsystern undersöker om man har skolios. I mitt fall behövde jag bara böja mig fram och så mätte hon och på så sätt kunde hon konstatera att jag hade en krök på ryggraden. Så gick det i alla fall till på min skola, hur gick det till för er?
 
//Sara♥

2012-08-11

2012-08-11 | 22:52:26
Hej!
 
Idag är det 15 månader sedan min skoliosoperation!! Plus att detta är nog mitt sista blogginlägg på drygt en veckas tid. Jag har fixat ett par tidsinställda inlägg som ni får hålla tillgodo med under tiden jag är borta.
 
Hoppas allt är bra med er och att ni får en superbra vecka!
 
Hejdå Sverige, hej Malta!

Ett måste i min packning!

2012-08-10 | 22:55:26
 
Tejp till ärret!

2012-08-10

2012-08-10 | 00:09:03
Hejhej!
 
Jag har tänkt på en sak. I tre dagar nu har jag knappt känt av ryggen! Håller det på att vända nu tro?! :D Vore grymt om svaret var ja!
 
Jag satt och tittade lite på google om skolios. På något sätt har jag blivit väldigt intresserad av skolios och ryggar. Det är ofta jag kommer på mig själv sitta och titta på folks ryggar för att de om de kan ha några tecken på skolios.
 
Jag hittade i alla fall en väldigt bra sida om skolios där det står allt som rör detta. Jag rekommenderar att ni som är intresserade blir medlemmar. Ni kan läsa om skolios, chatta med människor som kanske är i samma situation, ställa frågor ..... Listan blir lång! Adressen är i alla fall: http://cohrs.web.surftown.se/skolios/forum/
 
Jag tänkte även tipsa om två filmer om skolios!
 
1. "S som i skolios"
Handlar om en tjej med skolios som blir korsettbehandlad
 
2. "När Sara blev rak i ryggen"
Handlar om Sara som genomgår en skoliosoperation
 
 
Jag har själv inte sett filmerna, men vad jag har hört kan ni få tag i dem här: http://www.nhr.se/
 
Kontakta Inger Jörgensen:
Tel: 0495-221 91
e-mail: i.j@minpost.nu
 
Ni kan be henne skicka filmerna åt er. Jag har själv inte gjort det men så fort jag är hemma igen kommer jag göra det! Kul och intressant att se!
 
 

2012-08-08

2012-08-08 | 00:14:26
Hej!
 
Förlåt för att jag inte uppdaterar dagligen, men jag har inte så mycket idéer på vad jag ska skriva. Mycket händer runt omkring mig också så jag hinner inte riktigt med. Dagarna bara rusar iväg och om 5 dagar åker jag till Malta. Det ska bli skönt att komma bort ett tag. Bara kunna slappna av och inte tänka på något. Detta kan betyda att bloggandet blir lidande då jag inte vet hur internet är därnere men jag ska försöka fixa lite tidsinställda inlägg så ni har något att läsa!
 
Lite känningar i ryggen har jag men annars är allt bra! I måndags var jag barnvakt åt Adam, min brors son, som är 1 år vilket betyder att han inte är lika lätt att bära längre som han var tidigare. Jag måste nog ta det lite lugnt med att bära honom med tanke på ryggen. Visst, jag får bära utan några begränsningar nu men samtidigt kanske det inte är det bästa eftersom jag forfarande går med smärta i ryggen.
Lite bilder på Adam som fyller 1 år idag! ♥
 
Det här inlägget handlade inte så mycket om min skolios, men eftersom bloggen heter "Livet med skolios" så fick ni höra lite om min liv bortsett från skoliosen.
 
// Sara♥

Svar på kommentar

2012-08-04 | 21:40:58
Bodil Wallhoff  Om: Frågor och Svar
 
Det är mycket intressant att läsa om hur du upplevt din scolios.  Själv är jag opererad 1974 och mycket har hänt på alla dessa år. Då var det frågan om stel operation bakifrån  och man kilade upp ryggen med benflisor från höften så en metallstav som höll uppe ryggen sam under 1,5 år en korstett utanpå under tiden ryggen läkte ihop.   Men jag följer dig med intresse.
 
Svar:
Tack så hemskt mycket för din kommentar och kul att du läser min blogg! Låter som att operationerna förr var mycket mer omfattande än vad de är nu. Tur att utvecklingen har gått framåt, eftersom alla t.ex. inte kan göra en bakre operation. Vore kul att höra mer om hur operationerna gick till förr och hoppas allt är bra med ryggen idag!
Kul att höra att du läser min blogg. Jag blev väldigt glad över din kommentar!
 
Kram Sara♥

Frågor och Svar

2012-08-03 | 17:45:00
I brist på saker att skriva om, svarar jag på lite frågor jag hittar på olika sidor! :)
 
Vad är det för skillnader från före operationen jämfört med nu?
 
Svar:
Jag önskar att jag kunde svara nästan allt på den här frågan, men då skulle jag inte vara helt ärlig. Före min operation var min krök ca 56 grader men jag kände knappt av den. Jag hade inte ont i ryggen eller försämrad lungkapacitet på grund av den m.m. De enda gångerna jag märkte av ryggen var om jag behövde stå upp länge. Då blev jag snabbt trött i den, men så fort jag satte mig ned försvann värken. Sedan var jag lite sned i ryggen, men även det var inget jag tänkte på. Jag tror att de som inte visste om min skolios aldrig tänkte på att min höfter var lite ojämna.
 
Nu efter operationen är kröken någonstans runt 16 grader, men nu har jag ont i ryggen istället jämfört med före operationen. Jag kan även nu, precis som innan operationen, bli trött i ryggen om jag måste stå upp väldigt länge.
 
Rent utseendemässigt så är jag inte sned i ryggen längre. Mina höfter är jämna, men ena axeln åker upp nu istället, hehe! Om jag ska vara helt uppriktig är utseendet på min rygg, ärr med mera mitt minsta beskymmer. Rättare sagt, jag struntar i det helt och hållet.Jag låter kanske lite hård, men jag har aldrig varit den som är petnoga med utseenden. Enligt mig sitter det fina på insidan, sen om jag är lite sned i ryggen vad gör det? Eller om jag har ett ärr på halv ryggen och magen? Det är ju så jag ser ut!
 
Hoppas ni förstår vad jag menar :D♥
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0