29/2 Treatment for Scoliosis

2012-02-29 | 19:16:10

29/2

2012-02-29 | 07:05:17
Hej!

Idag känns ryggen helt ok! Får se hur den mår på fredag. Jag tänkte att eftersom jag själv inte har så mycket nytt att berätta får ni ställa frågor. Det kan vara saker ni vill att jag ska berätta eller saker ni undrar över. Så fråga på! :)9 månader, 2 veckor och fyra dagar efter operation

Sara♥

27/2 Om mig

2012-02-27 | 16:55:38
Hej!

I det här inlägget tänkte jag berätta lite om mig själv. Sara är mitt namn och jag är sexton år. Jag går på naturvetenskapliga linjen med inriktning samhälle på en gymnasieskola i Örebro. På fritiden umgås jag med familj, vänner och jag tränar gärna. Jag har alltid varit en sportintresserad tjej och Under min uppväxt har jag tränat olika sporter, allt från innebandy till dans :) just nu gymmar jag vilket jag tycker är bäst med tanke på min rygg. 

Jag var runt 14 år när jag fick reda på skolios. Det var hos skolsköterskan på min skola som skickade en remiss till USÖ på grund av att hon såg att jag hade en krök på ryggraden. Väl där konstaterades det att jag hade skolios och för drygt ett år sedan fick jag reda på att jag skulle operera mig. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig, så när jag fick reda på det kom det som en chock. I maj 2011 ägde operationen rum.  

Efter min operation startade jag den här bloggen. Jag ville ha någon plats där min "berättelse" finns. Där ni kan gå in och läsa och ställa frågor. Jag vill finnas som ett stöd helt enkelt och jag svarar jättegärna på frågor etc. Hoppas ni kommer gilla min blogg.

Om ni har några frågor eller liknande och inte vill skriva det här på bloggen går det bra att mejla mig på adressen:
sara_goransson@hotmail.com

Trevlig läsning! Kram Sara♥Kommer fler bilder på min sjukhusvistelse. Jag har bara inte hunnit titta igenom mina föräldrars bilder från då :)

26/2 Vätska i lungsäcken

2012-02-26 | 13:34:11
Hej! fick en kommentar som jag tänkte svara på med ett inlägg:

hej :) hur kunde det samlas så mycket vätska i dina lungor? gjorde dom något fel när dom opererade? :/ lycka till!:)

Svar: Jag gjorde en främre skoliosoperation, vilket innebär att de snittade mig på sidan. För att komma åt min ryggrad var de tvungna att punktera lungsäcken. På grund av det får man ha ett dränage efter operationen som "blåser" upp lungsäcken igen och tömmer den på eventuell vätska som kan ha samlats. Kroppen fyller "tomma" utrymmen med vätska och då när de opererade mig tror vi att de råkade göra en rispa på lungsäcken och sedan när dränaget blåste upp lden så kom det in massa vätska.
Kul att du läser min blogg och jag hoppas att jag svarade på dina frågor :)

Rubrik?

2012-02-24 | 18:21:07
Hej!
Jag har ett problem. Jag skulle vilja fixa designen på bloggen och headern m.m. Alltså utseendet på den. Men har ingen aning om hur man gör. Någon vänlig själ som kan hjälpa till?

/S♥

21/2

2012-02-21 | 17:40:21
Hej!

Ursäkta att jag är dålig på att uppdatera.. Men det finns inte så mycket nytt att berätta. Just nu är jag nere i Budapest och efter några dagars shopping m.m. Så känner jag av ryggen, men det går över :) funderar starkt på att skaffa en till blogg där jag skriver om min vardag, vi får se. Eftersom jag själv inte har så mycket för tillfället att berätta får ni gärna fråga om ni undrar något.

Kram
Sara ♥

9 månader, 1 vecka och 3 dagar efter operationen.

Svar på undersökning

2012-02-14 | 22:36:29
Hej!

Idag fick jag svar på spirometrin jag gjorde för några veckor sedan, vilket visade hyffsat goda resultat. Idag har jag haft idrott i skolan så jag är lite stel i ryggen och känner av den, men annars mår jag bra! Jag är lite tidigt ute men jag har redan kommit på vad jag ska göra för projektarbete i trean. Jag tänkte arbeta om skolios, hur det är att ha skolios, vad det är, hur det är att genomgå en operation m.m. Jag tänkte också börja försöka ta kontakt med andra som har skolios och har genomgått en operation för att höra lite hur de känner och hur de mår.

Fick förresten en remiss från sjukhuset och jag trodde det var om min rygg, men det visade sig vara en remiss för röntgen av ena min fot. Nu drar väl den processen igång igen också. :/9 månader och tre dagar efter operation

Mina egna tankar

2012-02-12 | 22:41:58
Hej!
Nu tänkte jag skriva lite om hur jag har uppfattat min operation och tiden efter. Det var den 29 januari 2011 som jag var på mitt första besök nere i Linköping. Det var då jag fick reda på att jag skulle opereras. Månaderna och veckorna innan operationen var jag oerhört nervös. Massa tankar åkte runt i mitt huvud. Hur jag skulle må, om operationen skulle gå bra (det finns ju alltid en risk med en operation) m.m.

Nu när jag blickar tillbaka på tiden jag har bakom mig har jag blandade känslor. Jag ångrar absolut inte att jag opererade mig. Den här tiden har påverkat mig mycket och jag tror att jag har blivit mycket mer starkare som person. Men något jag verkligen inte är nöjd över är min medicinering över den smärta jag hade. Jag hade ont och mådde illa hela tiden. Mina föräldrar påpekade flera gånger till smärtsjuksköterskan, som hade hand om min medicinering, om att vi skulle byta medicin. Vilket hon sa nej till hela tiden. Anledningen till att jag mådde så dåligt var på grund av min smärtmedicin. När jag sedan blev inlagd på USÖ (universitetssjukhuset Örebro) så gav de mig genast en annan medicin och vips så försvann mitt illamående! Kunde det vara så svårt för den människan i Linköping att ändra på min medicin?!

Jag blir så irriterad. Hade hon bara bytt min medicin hade jag kanske hunnit vara med sista tiden i nian. Jag hade kanske kunnat stå där på skolavslutningen i min klänning jag köpte för ett år sedan och ta emot mina slutbetyg. Jag hade kunnat få gå på balen i nian, vara med på klassresan och avslutningsmiddagen. Men nej, jag låg i en sjukhussäng och mådde jättedåligt. Det är väldigt få människor jag blir riktig irriterad över och denna är dessvärre en sådan person.
Sedan har jag hört om att det var en person som tog upp det här för henne och hennes kommentar var: jag vet vilken patient du menar men jag vill inte ta det här.
Fy f**n säger jag bara.

Som jag sa tidigare ångrar jag mig inte att jag opererades. Jag hoppas verkligen att mitt fall var ett undantag och att ingen annan ska behöva ha det så.

Kram sara<3

Hur en skoliosoperation går till

2012-02-10 | 19:30:42


Så här går en skoliosoperation till. De gör olika fästpunkter i kotorna och därefter sätter man stag. Stagen böjer man så som ryggen skall se ut och sedan rätar man upp ryggen. Jag vill bara påpeka att detta är en bakre ryggoperation och jag gjorde en främre. Hos mig satte de fästpunkterna på andra sidan mot vad de gör på videon.

Något de var tvungna att göra i min skoliosoperation var att kapa det parasympatiska nervsystemet. Det innebär att jag inte kan svettas på min vänstra fot och den är också alltid varamare än min högra fot. Så från och med nu kommer jag aldrig att kunna svettas om foten. Rätt praktiskt ändå! ;) Efter t.ex. en träning är foten fortfarande snustorr. Som jag sa tidigare så är den också varmare än min högra, så om jag någon gång är kall om den högra foten kan den vänstra värma den :D

/S♥

Att vara stark

2012-02-09 | 20:27:00


Att vara stark är inte
Att aldrig falla
Att alltid veta
Att alltid kunna

Att vara stark är inte
Att alltid orka skratta
Att hoppa högst
eller vilja mest

Att vara stark är inte
Att lyfta tyngst
Att komma längst
eller att alltid lyckas

Att vara stark är
Att leva livet som det är
Att acceptera dess kraft
och ta del av den
Att falla till botten
Slå sig hårt
Och alltid komma igen

Att vara stark är
Att våga hoppas
när ens tro är som svagast

Att vara stark är
Att se ljus i mörkret
Och alltid kämpa
för att nå dit.

  ♥


Källa: http://hem.passagen.se/margitaa/dikter.htm
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0