Hyfsat rak!

2012-07-30 | 16:59:55
Hejhej!
 
Helgen har spenderats i sommarstugan med familjen. Det var inte så bra väder dock, men mysigt i alla fall!
 
Lite bilder från helgen
 
Jag tänker allt mindre och mindre på min rygg, vilket gör det svårare att blogg om det. Hör gärna av er om ni vill att jag skriva om något speciellt! :)
Det enda man kan se på mig som har med min skolios att göra är att mina axlar är lite ojämna. Men på vissa bilder syns det inte. Jag drar upp högra axeln mer, vilket jag har gjort sedan min operation. Dock är det inget jag varken tänker på eller störs av!
 
// Sara♥

Quotes about scars

2012-07-27 | 11:52:00
I think scars are like battle wounds - beautiful, in a way. They
show what you've been through and how strong you are for
coming out of it.
 
 
There is something beautiful about scars of whatever nature. A scar means the hurt is over, the wound is closed and healed, the pain done with. -Harry Crews
 
 
Så ser jag på mina ärr!♥
.
 
 

Träningstips för skoliosdrabbad

2012-07-25 | 22:04:00
Ni har alla säkert tänkt någongång hur ni ska träna på bästa sätt, vare sig ni har skolios eller ej. Träning är något som är väldigt viktig för många av oss. Bättre hälsa, bättre kondition, mindre risk för sjukdomar, utseende, bättre ork i vardagen - ja, många faktorer talar för träning. Som skoliosdrabbad kan träningen bli lite svårare i vissa fall. Många frågor kan snurra i ens huvud. Hur ska jag träna utan att få ont i ryggen? Kan min skolios bli värre av min träning? Hur ska jag träna för att bygga upp min rygg bättre? Ska jag satsa på styrka och i så fall hur? Dessa frågor snurrade i alla fall i mitt huvud.  
 
Jag läste precis en artikel om en skoliosdrabbad som behövde hjälp med sin träning, vilket många med skolios behöver. Artikeln kan ni läsa här: http://www.fitness-magazine.com/index.php?option=com_content&view=article&id=367:traeningstips-foer-en-skoliosdrabbad&catid=35:medicin&Itemid=48
 
Det tipset hon kunde ge var att uppsöka en sjukgymnast och det tycker jag verkligen man ska göra om man har frågor över hur man ska träna för att få bästa resultat. Det är inte lätt att själv veta och personligen tycker jag att efter en skoliosoperation ska man bli kopplad till en sjukgymnasti automatiskt. Det är inte rätt att så fort man skickas hem efter operationen hör man inget mer från sjukhuset. De räknar med att man ska komma igång helt själv, vilket inte är lätt eller rätt enligt mig. För vissa går det säkert bra, men för andra kan det vara svårare. Därför tycker jag att man ska bli kopplad till en sjukgymnast automatiskt efter operationen och om man då känner att man klara sig bra på egen hand så visst vad bra! Men det kan hjälpa de som vill ha någon att disskutera sin träning med.
Ni som har skolios, hur tränar ni?
 

The Scoliosis Awareness Project

2012-07-24 | 21:44:42
 
 
Så himla bra att sådana här videos finns! Ju fler desto bättre. Jag tycker verkligen om att titta på skoliosvideos. Alla har skolios, men deras berättelser kan se helt olika ut. Riktig grym video som ni bör se!!

Första långresan

2012-07-22 | 17:35:44
Hejhej! Hoppas allt är bra med er! :)
 
Jag tänkte skriva lite om den första utomlandsresan jag gjorde efter min operation. Först hade vi tänkt att åka till Italien i juni-juli, men min läkare tyckte att det skulle bli för jobbigt för mig och min rygg. Då skulle det ju bara ha gått en månad efter operationen och jag skulle inte ha orkat med det. Sen kom ju komplikationerna så vi kunde ändå inte åka. Istället bokade vi in en resa till Kap Verde i slutet av oktober, alltså drygt 5 månader efter operationen.
 
Inför resan var jag lite orolig om jag skulle klara av det med min rygg. Flygresan skulle ju ta drygt 5 h plus att det skulle vara mellanlandning. När jag skulle gå igenom säkerhetskontrollen var jag lite nervös. Jag var säker på att det inte skulle ge några utslag, eftersom det är gjort av titan, men jag blev ändå nervös. :) Det tjöt inte om mig och jag kunde slappna av!
 
Flygresan ner gick förvånansvärt bra. Jag behövde bara ställa mig upp några gånger, men annars flöt det på bra. Väl framme fick jag lägga mig på på sängen på hotellrummet ett tag och sen var ryggen helt ok igen!
 
Vid den tiden hade jag slutat tejpa ärret sedan några månader tillbaka, men eftersom solen var så stark så tejpade jag ärret. Jag var beredd på att folk skulle titta. Det skulle säkert jag själv ha gjort om jag såg någon gå tejpad på grund av ett ärr som är över 30 cm.
 
Jag fick lite blickar och det var någon som undrade vad jag hade gjort, men det störde mig ingenting. Så länge människor är nyfikna och inte fäller någon taskig kommentar får man gärna fråga!
 
Dagen vi skulle resa hem hade jag ont i ryggen. När vi satte oss på planet fick vi veta att det blåste så mycket över europa så vi skulle bli tvungna att flyga över Atlanten, vilket innebar att det skulle ta längre tid. Yes tänkte jag... Planet guppade väldigt mycket och det högg till flera gånger i ryggen. Min pappa hade hittat tre säten längst bak i flygplanet som var lediga så dem fick jag lägga mig på. Efter det gick hemresan finfint!
 
Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ville få fram med det här inlägget, men jag tänkte att det kanske kunde vara roligt att läsa, i brist på annat! Om drygt tre veckor åker vi till Malta och nu efter att ha pratat med Hans behöver jag inte vara nervös över att det ska ge utslag vid säkerhetskontrollerna. Jag tänker gå tejpad även på Malta, eftersom ärret inte har varit i solen någonting plus att solen är mycket starkare där än här.

Tillbaka till Linköping 21 augusti!

2012-07-20 | 12:34:00
När man minst anar det kom kallelsen. I onsdags fick jag brev från Linköpings sjukhus om att komma på återbesök. Detta är alltså det besöket man går på ett år efter operationen, men jag går på min drygt 15 månader efter operationen. Glad att jag fick en tid så Hans kan undersöka ryggen och se vart min smärta kommer ifrån!
 
Jag ska dit tisdagen den 21 augusti, alltså samma dag som skolan börjar. Jag har tid klockan 13:00 och jag kommer inte åka till skolan innan, med tanke på att det tar ca 2 h (tror jag) att åka dit. För mig gör det inget att det är på första skoldagen. Dock kommer jag hamna i en ny klass (beroende på vad för programfördjupning man har valt) så det kan ju vara bra att vara med från början, men det är ju bara en dag så det gör ju inget! Mitt sommarlov har alltså nu förlängts med en dag, haha!
 
 
 

Tips!!

2012-07-18 | 14:31:22
 

Hejhej!!

 

Jag tänkte tipsa om lite sidor på internet där du kan hitta nyttig information om skoliosoperation m.m.

 

Står du inför en skoliosoperation och vill veta vad som kommer att ske de dagar du är inlagd på sjukhuset? Kika i så fall in på den här sidan:

http://www.vll.se/Sve/Lokalt/Nedladdningsboxar/Filer/Microsoft%20Word%20-%20ny%20info%20skolios.pdf Denna information stämde i alla fall mycket bra överens med vad som hände för mig under min sjukhusvistelse

 

Sugen på att komma i kontakt med fler människor som är i samma situation som du? Mitt tips är att dels söka efter bloggar på google, finns massvis! Men även kolla efter grupper på facebook, om du vill träffa människor på det sättet. När du väl kommit i kontakt med någon är det ju bara att höra med den om personen i fråga vet någon mer med skolios.

Det finns även chattforum på internet för skolios, här är ett forum: http://cohrs.web.surftown.se/skolios/forum/

Här är även en bra sida om allt som rör skolios; http://skolios.ifokus.se/

 

Mitt största tips till dig/er är att söka er fram på internet. Du kommer få fram massvis på intressanta sidor om skolios, så det är bara att leta på!:)

2012-07-17

2012-07-17 | 22:43:48
Hejsan!
 
Tänkte berätta lite kort om vad Hans sa idag. Först och främst hör det till ovanligheterna att jag har ont i ryggen efter ett år sedan operationen. Alltså, efter ett år ska man inte behöva ha ont i ryggen. Detta gör mig väldigt fundersam och intresserad av vart min värk kommer ifrån. De röntgen jag har varit på efter operationen har ju sett bra ut. Inga stag- eller skruvbrott, så vart kommer min värk ifrån?! 
Jag står även på deras lista för att komma på återbesök så det kommer att ske efter semestern. På återbesöket ska han undersöka min rygg för att kunna ge mig ett bättre besked på vart min smärta kommer ifrån.
 
Jag har även kollat om materialet i min rygg ger utslag i säkerhetskontroller, vilket det inte gör. Jag visste redan innan att de inte tjöt för mig vid säkerhetskontrollerna, eftersom jag har varit på Kap Verde och i Ungern efter min operation, men det är alltid bra att vara på den säkra sidan. Skulle inte vara så kul om det tjöt om mig när jag väl står där! Stagen och de är gjorda av titan, vilket inte tjuter i säkerhetskontrollerna. 
 
Vi hörs!♥

....

2012-07-16 | 23:24:36
Börjar bli trött på det här nu. Enda sedan min operation för drygt 14 månader sedan har det typ inte gått en enda dag då jag inte haft någon smärta. Är det "normalt"? Vad jag har läst från andra bloggar så känner man inte av ryggen efter ett år, vilket jag fortfarande gör. 
 
Ska kontakta Hans imorgon och höra efter vad han säger. Jag ska även kolla om det blir någon återbesökstid eller ej samt om jag behöver ha ett intyg vid säkerhetskontrollerna på flyplatsern. Så det inte tjuter om mig. För om tre veckor åker jag till Malta :)
 
Hör av mig när jag har pratat med Hans!
 

Tack!

2012-07-15 | 19:37:46
Har insett att jag bloggat i flera månader nu, men aldrig tackat de människor som hjälpt mig. Detta tänkte jag göra nu!
 
Självklart vill jag tacka Hans Tropp som opererade mig! Min operation var något som behövde göras och jag kan inte vara annat än glad över resultatet. Operationen gick helt felfritt och jag är väldigt glad över att kröken inte är 56 grader längre utan att den bara är 16 grader. Från första besöket hos dig har du lyssnat på mina frågor och förklarat så även jag förstår. Du har visat röntgenbilder för att göra det tydligare hur operationen skulle gå till. Du har tagit mina besvär med ryggen på allvar och detta har gjort att jag fått väldigt stort förtroende för dig. Hans Tropp gjorde ett mycket bra jobb och jag kan verkligen rekommendera honom för andra!
 
Tacka vill jag även all personal som jobbade på Barn och Ungdomsavdelningen på Linköpingssjukhus mellan tiden 11/5 2011 - 19/5 2011. Tyvärr kommer jag inte ihåg era namn, men jag är väldigt tacksam för den hjälp jag fick. Ni var väldigt tillmötesgående och jag märkte verkligen att ni ville göra ett bra jobb, vilket ni gjorde. Alla var jätterara och jag fick alltid ett bra bemötande. Jag vill även tacka den personal som jobbade där när jag fick åka tillbaka på grund av lite komplikationer samt den personal som arbetade på USÖ (Universitetssjukhuset Örebro) när jag blev inlagd på grund av min lunga och lungsäck. Även här kommer jag inte ihåg vad Thoraxläkarna, barnläkarna, sjuksköterskorna eller undersköterskorna jag träffade heter, men jag är väldigt tacksam för den vård jag fick.
 
Speciellt vill jag tacka en thoraxläkare på USÖ som jag fick lite extra kontakt med. Trots att hon hade stått och hjärtopererat från tidigt tidigt på morgonen till klockan nio på kvällen, åkte hon ändå upp till mig för att se hur det var med mig. Hon såg mig inte som bara en patient utan som en person och det är väldigt viktigt tycker jag. Hon kunde sitta kvar och prata med oss länge även fast hon redan slutat. Tack så hemskt mycket för din hjälp!
 
Min familj har jag redan skrivit och tackat i tidigare inlägg. Jag tror även de vet hur mycket de betyder för mig och hur mycket de betydde för mig under min sjukhustid. Utan dem hade jag aldrig kunnat gå igenom detta. Utan dem hade jag min sjukhusupplevelse varit helt annorlunda. De var dem som lugnade mig när jag blev orolig eller upprörd. De var dem som satt troget vid min sängkant och höll mig i handen. De är mitt allt! Min älskade familj!♥
 
Tacka vill jag även göra till Jenny, Marie, Håkan, Josefina och alla andra som jag har i min vardag. Jag är oerhört tacksam för allt stöd jag fått från er på bloggen och alla som jag har kommit i kontakt med.♥
 
Kram
Sara♥
 
 

Skoliosträff 28 juli

2012-07-13 | 19:27:44
Hejhej!
 
Nu är jag hemma från sommarstugan. Dock åker jag dit imorgon igen! Veckan därnere har varit superbra! Solat en del och bara slappat, riktigt skönt.
 
Fick höra från Julia att det kommer bli en skoliosträff den 28 juli i Stockholm. Är du intresserad av att träffa andra människor med skolios? I så fall hör av dig till Julia och kika in på deras blogg: www.julhaz.blogg.se Tror att det är superkul så jag rekomenderar verkligen detta! :)
 
Kram♥
 

14 månader post op!!

2012-07-11 | 23:39:04
Hej!
 
Just nu befinner jag mig nere i sommarstugan och därför skriver jag från mobilen:). Idag är det 14 månader sedan min operation! Känns oerhört konstigt att det är så länge sedan. Allt flyter på bra för övrigt. Känner av ryggen, men det är inget jag vill lägga så mycket energi på. Sjukgymnastiken går bra! Sedan jag började med det kan alla i min närhet och även jag se tydliga resultat. Jag har mycket bättre hållning nu. Förut satt jag ihopsjunken vilket jag inte gör nu, så det är jättebra!! 
 
Uppdaterar mer när jag är hemma igen! Förlåt om inlägget blev konstigt, men som sagt så skriver jag på mobilen:) 
 
Lite nya bilder ska jag också försöka ordna så fort jag kommer hem, så håll ögonen öppna!<3

2012-07-08

2012-07-08 | 14:12:56
Hejhej!
 
Har tillbringat helgen nere i sommarstugan. I fredags jobbade jag min sista dag på sommarjobbet, känns superskönt! Nu slipper jag släpa flyttkartonger och möbler om dagarna utan nu kan jag bara slappa. Igår tog jag även mitt första dopp i Vättern. Jag tror det var runt 15 grader i vattnet och för mig är det skitkallt! Jag badade ju ingenting förra sommaren på grund av infektionsrisken i ärret så i år är det skönt att jag äntligen kan göra det!
 
 
Nere i sommarstugan hittade jag även lite övningar jag fick när jag låg inne på USÖ för min lunga och lungsäck. På bilderna kan ni se en burk med en slang och denna burk fylllde jag med en viss mängd vatten och därefter skulle jag sitta och blåsa i den för att blåsa upp lungan igen. Sedan fick jag även ett häfte med massa övningar och en snodd. De flesta övningar kunde jag göra sängliggandes i sjukhussängen eller vid sängkanten, med andra ord var det inga svåra eller ansträngande övningar. Det var mest för att hålla igång kroppen lite.
 
Hoppas allt flyter på bra för er alla!♥

Ändring i inlägg

2012-07-04 | 19:39:25
Hejhej!
 
Jag håller på att ändra lite i mina inlägg om min operation för jag inser att jag inte skrivit allt och att jag glömt lite detaljer.
 
Har ändrat i inlägget om dagarna efter min operation. Klicka gäna på länken och läs! :)
 
http://atthaskolios.blogg.se/2012/january/dagarna-efter-operationen.html
 
Några tips på vad ni skulle vilja läsa här på min blogg? Om ja, hör gärna av er! Skicka en kommentar, mejl eller liknande :)
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0