30/3 2012

2012-03-30 | 22:11:25

Hej!

Håller på och fixar en till blogg där jag ska skriva om min vardag,intressen med mera. Detta betyder dock inte att jag slutar med den här för det gör jag självfallet inte. Så fortsätt läs denna!:D skulle dock behöva hjälp med bloggdesignen på den, hehe. Om du skulle kunna tänka dig att hjälpa till, kommentera eller skicka ett mejl. Skulle vara otroligt tacksam!

Kram
Sara<3

25/3 Svar på fråga

2012-03-25 | 21:54:41
Hej!

Jag har fått en del frågor på min mejl som jag tänkte svara på lite "pö om pö" :)

1. Kan du berätta om vad som händer under inskrivningsdagen?
2. Varför får man inte träna efter en skoliosoperation? :)<3

Svar:

1. Absolut! Jag har dock bara Linköpings sjukhus att referera till om inskrivningsdagen så jag berättar om hur det går till där. Vanligtvis så skrivs man in klockan 10:00 dagen innan operationen. Efter inskrivningen (som kan ta en stund) får du åka upp på avdelningen. Där får du ditt sjukhusrum som du kommer att ligga i under din sjukhusvistelse samt träffar du sjuksköterskorna på avdelningen. Du kommer få ett schema där det står vilka tider som du ska vara på olika undersökningar. För mig stod spirometrin först på tur och efter det var det röntgen, både slätröntgen och magnetröntgen (kommer inte ihåg om det var någon mer röntgen). Under dagen kommer du också att få göra en MEP-undersökning, blodprovstagning. Och du kommer få träffa: ryggläkaren, narkosläkaren, barnsköterskan (om du ligger inne på barnavd.), arbetsterapeut, sjukgymnast och jag tror att jag även fick träffa en läkare från neurofyslab. (dock inte säker på sistnämnda).

Inskrivningdagen upplevde jag som väldig intensiv. Det hände något hela tiden. På kvällen ska du duscha med en svamp som innehåller bakteriedödande medel på två gånger samt så kommer du att få ta lavemang mellan duscharna. Sedan får du inte äta eller dricka något efter klockan tolv på kvällen.

2. En skoliosoperation är en av de större och mer påfrestande operationer man utför på en människa. Därför är återhämtningen från en skoliosoperation mer utdragen. Vanligtvis blir man tillsagd att inte utföra någon form av idrott de närmsta 6 månaderna efter operationen. Anledningen till det är för att man måste låta ryggen läka vilket kan ta upp till ett-två år. Det varierar från person till person. Skulle du börja träna för tidigt skulle du kunna få problem med ryggen och det skulle ju såklart kunna hända något med den eftersom den inte är färdigläkt. Du kan få väldiga smärtor och du kan även behöva göra om din operation.

Min rygg är fortfarande inte färdigläkt även fast det gått drygt 10 månader. Jag kan få ont i ryggen av att bara springa lite lätt så jag är fortfarande väldigt försiktig med de övningar jag utför.

Kram
Sara

25/3 Slangar efter operationen

2012-03-25 | 01:15:12
Hej!

Hur många sladdar hade du efter operationen? Vad gick dom till?

Svar: Jag kommer inte riktigt ihåg hur många olika slangar jag hade efter min operation men några jag hade var:
• Ett bülowdrän - gick till min lungsäck för att blåsa upp den och tömma på ev. Vätska (sätts när du är sövd, har man bara vid främre skoliosoperation)
• CVK (central ven kateter) - En plasttråd i en ven som de sätter ovanför nyckelbenet. Genom denna får man smärtstillande och vätska. (sätts när du är sövd)
• "Kisskateter" - Detta för att tömma blåsan eftersom man inte kan kissa när man är sövd eller några dagar efter operationen eftersom man har svårt att komma upp ur sängen (sätts när du är sövd)
• Flera droppnålar på hand och arm (en del sätts när man är sövd och en del innan)
• Epiduralkateter - Genom den får man smärtstillande. Den sitter fäst bak på ryggen och den bedövar nerverna innan de går ut i ryggmärgen. (Sätts när du är sövd)
• Sedan har man också en i näsan ner i halsen, som är syrgas (Sätts när man är sövd)

Hoppas jag inte glömde något nu kompleterar det i så fall sedan:)20:e mars

2012-03-20 | 19:14:39
Sometimes it's easy to feel like you're the only one in the world who's struggling, who's frustrated, or unsatisfied at barely getting by. But, that feeling is a lie and if you just hold on; just find the courage to face it all for another day, someone or something will find the way and make it all okay. Because we all need a little help sometimes, someone to help us hear the music in the world. To remind us that it won’t always be this way. That someone is out there, and that someone will find you.


17/3 2012

2012-03-17 | 23:38:31


Får en stor klump i magen när jag ser att så små barn behöver gå igenom en sådan operation. Jag låg inne på samma sjukhus, samma avdelning och samma rum som den här killen gjorde. Blev väldigt berörd när jag såg den här videon. När jag såg detta klipp lade jag dirket märke till bilden på väggen med en fotbollsspelare och insåg att det är samma rum som jag hade. Jag kommer också ihåg den där "rosa tanten" med sin ukulele som man får se i slutet. När hon kom in till mig blev hon nästan lite chockad. Jag tror hon hade väntat sig ett mindre barn ;)

Kram
Sara♥

10 månader och sex dagar sedan min skoliosoperation

13/3 nationellt prov+idrott = ingen bra kombination

2012-03-13 | 23:16:37
Hejsan!

Idag har jag haft nationelltprov i matte hela dagen och efter det hade jag idrott, vilket kanske inte var det bästa. Jag kände av ryggen redan under det första delprovet som var i två timmar. Att sitta stilla i två timmar utan att resa sig är inte det bästa för mig. I alla fall, efter proven var det idrott och då hade vi styka.... Jag blir hela tiden påminnd (speciellt på skolidrotten) att jag har n lång väg tillbaka till den styrka och kondition som jag hade innan. Men snart så är jag tillbaka igen!:)

Ikväll har jag haft ont i ryggen. Jag tycker det är svårt att definiera vad jag menar med att jag har ont i ryggen. Jag känner mig både stel och har ihållande värkar som förstärks vid varje rörelse. Det känns ungefär som att man är jättetrött i ryggen och det enda man vill göra är att lägga sig ner ör att vila. Det är lättare att förstå om man har genomgått en operation själv skulle jag tippa:)

/S♥

10 månader och två dagar efter operationen

11/3 Tio månader sedan operation

2012-03-11 | 18:21:02
Hej!

Klockan 07:30 för exakt tio månader sedan rullades jag ner mot operationssalen. Idag har det har redan gått tio månader sedan min operation. Vad tiden går fort! Snart är det redan ett år sedan! Men jag minns det som om det var igår.

Sedan några veckor tillbaka har jag haft/har ett svullet smalben. Vi tror att det kan ha och göra med att de har kommit åt nerver i min operation, men pappa ska höra av sig till Hans Tropp för att se om det kan vara det. Någon som också har haft det eller vet vad det är? :)

Om det är någon som skulle vilja gästblogga eller finnas med på min länklista (som jag tänkte börja fixa) så är det bara att kommentera eller skicka iväg ett mejl till: sara_goransson@hotmail.com . 


Kram!

10 månader efter min operation!

7/3 Ja, jag har skolios och jag är stolt över det!

2012-03-07 | 23:10:34

När jag fick reda på min skolios blev jag chockad. Jag skämdes. Jag insåg att jag var inte som alla andra och därför skämdes jag. Jag ville inte vara den tjejen som stack ut. Varje gång jag skulle till sjukhuset på grund av min rygg sa jag till mina vänner att jag skulle till tandläkaren eller liknande. Men idag vet jag bättre. Jag är stolt över den jag är och jag skäms inte för min rygg. Om inte jag hade haft skolios hade det ju inte varit jag.
Du ska inte skämmas över att du har skolios. Du ska inte behöva känna dig ensam med det. För det är du inte. En stor anledning till varför jag skriver den här bloggen är för att folk med skolios inte ska känna sig ensamma med att ha det, som jag gjorde. Det var nog en stor anledning till varför jag skämdes. Jag kände ingen som hade skolios och jag visste knappt vad det var. När jag sedan hittade alla skoliosbloggar insåg jag att jag verkligen inte var ensam och det gjorde det lättare för mig att acceptera min skolios.

Idag är jag öppen med min skolios och för mig är det ingen stor grej längre. För det är ju bara en krök på ryggraden, inget annat. Jag skulle fortfarande vara samma person även om jag inte hade haft skolios. Skoliosen påverkar mig bara lite fysiskt inte psykiskt mer än att den stärker mig!:)

Jag vill även tacka alla som läser och kommenterar min blogg! Det betyder väldigt mycket för mig!<3

/S♥

9 månader, 3 veckor och 4 dagar efter operationen
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0