Ändringar i inlägg

2012-05-31 | 22:03:36

Hej!

Har ändrat lite i min text om dagen innan operationen och om operationsdagen. Tryck på länken och läs om ni har lust :)

http://atthaskolios.blogg.se/2012/january/105-2011-inskrivningsdagen.html#comment

30/5 Bild på ryggen

2012-05-30 | 14:37:08

Hej!

Lovade för några dagar sedan att jag skulle lägga ut bilder på min rygg så att ni får se hur sne jag är. Dock är bilderna väldigt mörka och jag anstränger mig för att stå rakt (bilderna var inte tagna till detta syfte, därför försöker jag stå så rakt jag bara kan), men jag ska så fort jag kan ta kort när jag står helt vanligt så att ni får se hur ryggen ser ut.12 månader, 2 veckor och 5 dagar efter min skoliosoperation

27/5 2012

2012-05-27 | 15:43:54

Hej!!

Just nu befinner jag mig nere i sommarstugan, skiver därför på mobilen. Skolan är snart slut, bara två veckor kvar! Har en fundering, hur länge jag ska gå tejpad på ärret. Det har ju gått över ett år, men samtidigt vill jag ju inte vistas i solen med ärret för mycket. Någon som har något svar på hur länge man ska gå tejpad?

Ha en fortsatt trevlig dag!

Sandras bok: 13 röster om skolios

2012-05-22 | 23:54:53

Hej!

Jag vill tipsa er om en tjej vid namn Sandra som har skrivit en bok om skolios som sitt projektarbete. Den är väldigt bra så ni kommer verkligen inte bli besvikna om ni läser den!

Tryck på länken nedan och ladda hem den genom att därefter trycka på den blås knappen (download now).
Den enda ni behöver göra är att signa upp med er email (bara någon säkerhetssak). Boken är helt gratis så läs denna! Ni kommer inte bli besvikna, tro mig!:)

http://www.4shared.com/office/dCC75NcP/13_rster_om_skolios.html

Kram<3

 

Frågor och Svar

2012-05-21 | 22:02:01

Hej! Skulle inte du kunna ta kort på din rygg? Alltså så man kan se hur sne du är?
Absolut! Lägger ut bilder imorgon, hoppas det är ok:)

Hur ska man träna efter operationen för att komma igång på bästa sättet enligt dig?
Första sex månaderna = ingen träning!! Väldigt viktigt att följa detta. Börja träna när du har fått klartecken från din läkare och så fort du fått det börja lugnt. Känn efter i ordentligt i början och ha alltid huvudet med dig när du tränar. Om du vill börja med konditionsträning så kan jag tipsa om antingen träningscykla, crosstrainer eller liknande så det inte blir för stötigt för ryggen. Men om du känner sig ok i den så börja löpträna eller gör det du gillar att göra. Jag började med gym eftersom jag själv kan välja övning och belastning. Nu kör jag löpträning, gym och sjukgymnastik. Löpträningen kör jag ca 5-6 dagar/veckan, sjukgymnastik ca 2 ggr/dag och gym ca 3 ggr/veckan. Lycka till! Och ligg i det kommer vara skittufft i början men allt ger resultat!

Hur kom du i kontakt med sjukgymnast? Blev du kopplad till det efter operationen?
Nej, det var min pappa som kontaktades vårdcentralen och fick kontakt med en sjukgymnast. Hon kontaktade då mina läkare och sen lägger hon upp träningsprogram åt mig. Jag går dit en gång i veckan och får då nya övningar.

Så nu är nästan alla frågor på mejlen besvarade, ursäkta för att det dröjde. Fråga på mer om ni undrar över något. Ingen fråga är dum och det menar jag verkligen. Det är bara kul att svara på frågor:)

Kram!♥

Fredag 18/5

2012-05-18 | 18:30:43
Hej!

Idag var jag hos sjukgymnasten och fick fler övningar. Denna gång blev det övningar för bålen.
Jag har också fått svar från den skoliosröntgen jag var på för några veckor sedan. Allt såg bra ut och den visade inga tecken på stag- eller skruvbrott, vilket känns skönt!

Nu är det bara att hålla i med träning och sjukgymnastik så kommer jag snart vara fit for fight igen!
Onsdag

2012-05-16 | 19:52:45
Hej!

Idag efter skolan åkte jag till gymmet och tränade styrka. Efter det cyklade jag hem och gick direkt ut till spåret för lite konditionsträning för femte dagen i rad. Jag hade tänkt att gå idag eftersom jag redan sprungit fyra dagar i rad, men väl framme sprang jag tre kilometer och därefter gick jag en rask promenad. Sammanlagt blev rundturen på 1,2 mil, vilket jag känner av i ryggen nu! Jag lär ha ont i några dagar nu...

Sist jag var hos Josefina, sjukgymnasten, så hade hon försökt att få tag i Hans Tropp, min ryggläkare i Linköping, för att se vad min värk kan komma ifrån. Om det kan ha hänt något i ryggen eller om det bara är att jag är stel och spänd. Nu har hon fått tag i honom och vad han kunde se på röntgenbilderna från i april så såg det bra ut, enligt honom. Skönt! På fredag ska jag till sjukgymnasten igen och då ska vi gå igenom övningar för ryggen.

Jag håller på för fullt med sjukgymnastik för mina fötter (mer om detta på min vanliga blogg: www.sssaarrraa.blogg.se). Då står jag bland annat på balansbräda, vilket är bra för även min rygg också eftersom jag inte har någon bra balans överhuvudtaget efter min operation. Jag kan starkt rekommendera balansbräda om ni behöver träna balansen.

För ett år sedan låg jag fortfarande inne på sjukhuset i Linköping. Då var det första gången jag stod upp efter operationen!
Balansbrädan - jag ska stå på vardera ben 3x30 sekunder (tycker man det är för lätt så prova stå och blunda)

1 år och 5 dagar efter min skoliosoperation

Giraff med skolios

2012-05-14 | 22:14:07

Hej!

Jag var lite nyfiken om även djur har skolios så jag sökte lite på det och hittade denna bild:

Haha stackarn! Vi människor har tur att vi kan göra något åt vår skolios, vilket den här troligtvis inte kan:/

Kram

Sara♥

 

Sommarjobb

2012-05-14 | 19:43:15

Hej!

Idag fick jag svar från kommunen att jag har fått sommarjobb. Jag ska jobba som vaktmästare på min skola, haha! Men detta är ett bra jobb med tanke på ryggen. När jag valde sommarjobb valde jag medvetet att inte ta något som var för påfrestande för ryggen. Jag var säker på att inte få något jobb eftersom jag inte valde så många kategorier så jag är väldigt glad att jag fick!

Jag börjar bygga upp kondition och styrka igen, vilket är skönt! På fredag ska jag till sjukgymnasten igen och då ska vi gå igenom övningar för ryggen. Jag var där i onsdags men då gick vi bara igenom för fötterna eftersom hon inte hade fått tag i min ryggläkare än, vilket hon har nu! Röntgenbilderna på ryggen såg bra ut, enligt honom så nu kan jag börja med mitt träningsschema för ryggen också!

1 år och 3 dagar efter min skoliosoperation

Hade skolios - blev modell

2012-05-12 | 10:27:51

Hej!

Läste precis en artikel från -08 på aftonbladet om en tjej som hade skolios och blev opererad för det. Operationen varade i 10 timmar och jobbar nu som modell.

Ni kan läsa artikeln här:

http://www.aftonbladet.se/halsa/article1817752.ab

Kram Sara!

1 år och 1 dag efter min operation

Ettårsdagen!

2012-05-11 | 07:43:15

Nu precis för ett år sedan sövdes jag, vilket jag inte minns något av. Nästa gång jag vaknade upp var vid 15:30- tiden. Helt otroligt att det redan gått en år!

Ettårsdagen "firas" med spanskaprov, engelska nationella (muntliga) och även sjukgymnastik nu på morgonen.

Jag vill även passa på och gratulera pappa på födelsedagen! Förra året blev det inte så mycket firande för honom eftersom nästan allt fokus låg på mig och min operation. Grattis pappi!<3

1 år: 12 månader: 365 dagar efter min operation

Svar på fråga

2012-05-10 | 23:44:36

Först vill jag bara säga att det var väldigt modigt av dig att stå och berätta om din skolios inför din klass! Men hur kommer det sej att du gjorde det? Asså när slutade du skämmas över din skolios som du tidigare har skrivit om?:)
Fin blogg!

Svar:
Först och främst tack! Det värmer! Anledningen till varför jag skämmdes för min skolios var nog att jag kände mig väldigt ensam med det. Jag kände inte en enda som hade det och jag kände mig därför väldigt annorlunda. Jag var rädd att om jag berättade att jag skulle bli förknippad med "hon som har skolios". När jag sedan började bli mer intresserad av vad skolios är så sökte jag bara på google och insåg då att jag inte alls är ensam, snarare tvärtom! Så fort jag sökte på skoliosbloggar på google så kom det upp den ena efter den andra.

Då insåg jag att jag inte alls var ensam om det. I januari i år så startade jag den här bloggen. Jag såg det som en bra chans att kunna ha min historia skriven någonstans men också att sprida kunskap om skolios. Att få folk att förstå att det finns människor runt omkring oss dagligen med skolios. Att skolios inte är något att skämmas över. Varför ska man?

Det är inte så att det är ditt fel att du fått skolios. Du är inte mer annorlunda än någon annan bara för att du har skolios. Skolios är något jag har och något jag kommer leva med hela mitt liv. Så är det bara och finns det folk som inte kan acceptera det så är det deras förlust. Inte min.

Efter att jag startade min blogg och när jag började prata med människor som är i samma situation så slutade jag skämmas över skoliosen. För idag vet jag bättre, idag är jag stolt över den!
Ingen skolios = ingen Sara, that's it!

Kram!♥

2012-05-09

2012-05-09 | 23:20:37

Hej!

Ny design beställd! Tänkte att jag kan ha en till att växla lite med:).

För ett år sedan stod väskan färdigpackad i hallen. Imorgon för ett år sedan åkte jag till Linköping för att bli inskriven. Men allt det är bakom mig nu och det känns skönt! Fast skulle jag få välja igen skulle jag ha valt precis samma som då: operation. Ingen tvekan! Det var den värsta men samtidigt den bästa tiden i mitt liv. Det var väldigt jobbigt med alla komplikationer efter operationen. Om det "bara" hade varit operationen och inga komplikationer så skulle jag nog inte alls ha tyckt att det var så jobbigt som jag tycker idag. Istället för att ligga på sjukhuset i en vecka som man gör i normala fall vid en skoliosoperation så låg jag inne i ca två månader.

Som jag skrev tidigare var det också den bästa tiden i mitt liv. Jag visste att detta skulle förändra mitt liv till det bättre. Jag skulle slippa att ha/få ont och problem med ryggen. Vilket är något som jag värdesätter väldigt högt idag! Dock har jag ont varje dag, men jag hoppas att med lite sjukgymnastik så ska även det släppa.

Kram
Sara<3

Sjukgymnast

2012-05-09 | 17:01:23
Hej!

Idag var jag hos sjukgymnasten på vårdcentralen. När jag kom dit så ställde hon en massa frågor om vad hon kan hjälpa mig med, hur jag känner mig i ryggen, hur mycket jag tränar både nu efter operationen men också innan, var min värk sitter med mera. Sedan fick jag lägga mig på en säng och så tryckte hon på ryggen. Hon hittade precis var det gjorde ont och värken sitter från höjden där BH-bandet sitter ner till höften. Sjukgymnasten sa också att den värk jag har är muskulär vilket betyder att den oftast är sekundär, det vill säga att det finns någon orsak till varför jag har ont. Antingen beror det på att jag inte är så stabil och stark i ryggen eller så kan det ha hänt något i ryggen. det vet vi inte.

Hon skulle kontakta Hans Tropp, min ryggläkare i Linköping, och höra om han vill titta på min rygg innan jag börjar med sjukgymnastiken om det nu skulle kunna ha hänt något i den. Jag hoppas verkligen att ryggen är som den ska och att inget har hänt i den!

Jag fick i alla fall en till tid hos henne nu på fredag (11/5) och om hon inte har fått tag i Hans Tropp innan det så ska vi träna mina fötter som jag också har problem med.

Sjukgymnasten verkar vara väldigt duktig och snäll!

2012-05-08 HJLÄP!!

2012-05-08 | 20:33:00
Hej!

Efterlyser någon som kan hjälpa mig med en header. Har inte något bra program att fixa header i så jag skulle verkligen behöva hjälp! Det behöver inte vara någon komplicerad header.

Om du kan tänka dig att hjälpa mig så hör av dig!
sara_goransson@hotmail.com eller hör av dig på annat sätt om du har mitt nummer eller ser mig någon gång. Jag skulle vara otroligt tacksam!

Kram<3
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0