Korsettbehandling

2013-06-25 | 13:23:25
Nu tänkte jag skriva lite om korsettbehandling, vilket jag tidigare inte har fokusserat så mycket på eftersom jag själv inte har behövt genomgå det.
 
Om man inte har färdigväxt och det finns en risk att utveckla en kraftigare skolios så kan en korsettbehandling bli aktuell. Korsettens uppgift är att stoppa tillväxten av kröken och vid en lyckad behandling förblir krökens storlek densamma efter behandlingen som innan. Målet med en korsettbehandling är alltså inte att minska krökens storlek utan att bara förhindra att skoliosen blir värre. Korsettbehandling är i stort sett bara effektiv på krökar upp till max 40 grader, därefter kan istället en operation bli aktuell.
 
Som jag skrev så är en korsettbehandling endast aktuell om man inte är färdigväxt och det är anledningen till att jag inte kunde börja korsettbehandlas. När min skolios ökade och läkarna började fundera på behandling så var jag redan färdigväxt och därför var en korsettbehanling uteslutet för mig.
 
Det finns olika typer av korsetter. Förr i tiden dominerade Milwaukee-korsetten, men nu förtiden är istället bostonkorsetten vanligast i Sverige. Bostonkorsetten är i stort sett som ett tjockt skal som ofta omsluter patientens hela överkropp från höfterna och svanskotan till långt upp i armhålorna, men självklart finns det olika varianter. Hur många timmar om dygnet man ska bära sin korsett varierar lite från vart i landet man är bosatt. Vissa tvingas bära den 23 timmar/dygn, medan andra lite mindre. En del använder istället nattkorsett. Precis som namnet så används denna då under natten och den är ofta hårdare spänd än vad andra korsetter är.
 
Något jag tänkte uppmärksamma i det här inlägget och som jag även har sett på andra skoliosbloggar, är sin inställning till korsettbehandling. Mitt tips är att vara öppen med sin skolios och eventuella behandlingar så fort som möjligt. Det underlättar väldigt mycket. Står du till exempel  inför en korsettbehandling så skulle jag vilja uppmuntra dig till att berätta för människorna i din omgivning. Jag kan förstå att det är jättejobbigt och att det känns orättvist. Varför ska jag behöva genomgå det? Varför just jag? Du har all rätt i världen att få tänka så, men det är viktigt att veta att du inte är ensam. Även om du inte känner någon med skolios så finns det många som är i samma sits som du. Vi är alla utspridda i landet, men vi finns. Du är inte ensam och det vill jag att du verkligen ska veta om.
 
Sedan är det även viktigt att inte glömma bort anhöriga till personer som ska inleda en korsettbehandling eller genomgå en operation. Att man som förälder känner sig väldigt maktlös är nog väldigt vanligt. Att se sitt barn bära sin korsett och veta att man inte kan göra så mycket åt det, förstår jag är en jobbig situation. Men likaså här så finns det många i samma situation. Du är inte ensam i dina känslor och tankar.
 
Sist men inte minst så vill jag bara säga att jag är väldigt imponerad av er som bär korsett eller ska inleda en behandling  Även om det känns som en omöjlig uppgift i början av behandlingen så kommer du att klara det. Det kommer finnas stunder så du bara vill slita den av dig och springa därifrån, men håll ut. För det kommer finnas den dagen då du äntligen är klar. Den dagen då du kommer vara tacksam över att du aldrig gav upp. Du kämpade på och du klarade det OCH det är något som du kommer vara tacksam för resten av ditt liv.
 
Kommentera gärna om ni vill tillägga något, har frågor eller liknande.
 
Fortsätt kämpa. Kramar
Sara

Korsett

2013-06-24 | 22:55:30

Imorgon tänkte jag skriva lite om korsett, då jag vet att en del av mina läsare genomgår eller ska börja en korsettbehandling. Jag har själv inte burit korsett och vet därför inte de känslomässiga faktorerna som kan finnas, men jag tror mig veta rätt mycket om de faktamässiga bitarna.

Därför får ni gärna kommentera inlägget imorgon om ni skulle vilja tilläga något, så som hur man mår eller smärta osv.

Vi hörs imorgon! :)

2013-06-23

2013-06-23 | 18:45:48
Hejsan!
Hemma igen efter en härlig helg i sommarstugan. Hoppas att ni har haft en fin midsommar föresten. Med tanke på att jag är klar med allt som rör min skolios, inga fler röntgen eller återbesök, så tänkte jag höra lite med er om ni vill att jag ska skriva om något speciellt? hör av er i så fall i en kommentar eller mejla till mig. Min mejl hittar ni under fliken "Kontakta mig". 
 
Ha det fint så länge!

Återbesöket 18/6

2013-06-19 | 22:51:00
Som sagt så var jag på återbesök i Linköping igår (18/6). Vi tittade lite på mina röntgenbilder och allting såg bra ut. Jag fick berättat lite för mig att mina två krökar är ungefär lika stora, på ca 16 grader vardera. Min läkare berättade lite också att man inte kunde räta ut den största kröken mer för då fanns det en risk att min översta krök ökade. Sedan så berättade han även att det är jättebra att den översta kröken (den som är rödmarkerad i den högra bilden nedan) inte är mer än 25 grader. Hade den varit det så skulle man kanske ha behövt göra något åt det också. Man vill tydligen inte att den ska bli större än 25 grader.
 
Min läkare sa också att man egentligen skulle ha velat tagit med ytterliggare en kota längre ned, men att de ofta avstår från detta. Då skulle jag bara ha haft en ledig kota längst ned och risken för att jag skulle ha blivit mycket stelare när jag blir äldre skulle ha varit betydligt större än vad den är idag. Mellan kotorna ligger så kallade diskar och dessa ska bland annat fungera som stöddämpare. I min skoliosoperation har de tagit så kallade burar och satt emellan kotorna och detta sa hab var på grund av att ryggraden ska förbli rak och inte sjunka ihop.
 

Det här var mitt sista återbesök och jag vte inte hur mycket mer jag kommer att kunna skriva om skolios och om min resa. Jag känner lite att den tar slut nu och det är faktiskt väldigt skönt! Jag kommer absolut att fortsätta försöka uppdatera bloggen regelbundet och som jag alltid har sagt så svarar jag gärna på frågor så det är bara att höra av sig.
 
Nu ska jag istället fokussera på min fotoperation och fortsätta med min sjukgymnastik för både rygg och fötter. Hör av er om frågor eller liknande skulle finnas. Ha det fint så länge!
 
 

2013-06-18

2013-06-18 | 17:49:45

Sitter just nu i bilen på väg hem. Har varit på återbesök i Linköping och allt har gått finfint! Berättar mer när jag är hemma.

Kram❤

Sommarlov!

2013-06-11 | 15:58:36

I fredags fick jag äntligen sommarlov! Dagarna har varit fyllda med bland annat studentfirande för syster, solande, stanhäng med vänner, biokväll, kanotpaddling, mys med min plutt med mera. På tisdag nästa vecka är det dags för sista återbesöket i Linköping för ryggen och sedan är jag fri!!

Hoppas att ni får en fin vecka!❤

Svenska ryggregistret

2013-06-06 | 14:45:20
Fick hem lite papper som ska fyllas i nu när det har gått två år sedan operationen. Det är precis samma frågor som jag svarade på för ett år sedan.
 

2013-06-03

2013-06-03 | 22:09:30

Jises, trodde aldrig att det skulle vara slut, MEN äntligen! Pluggfri, awesome!!

Om några dagar har jag sommarlov och om lite drygt två veckor ör det dags för återbesök i Linköping igen. Jag hoppas att ni alla får en fin vecka så hörs vi i slutet av helgen.

Kramar❤

Första juni

2013-06-01 | 21:42:59

Juni månad och det innebär scoliosis awareness month som jag tror att många av er känner till. Målet denna månad är att uppmärksamma skolios lite extra. Sprida infomation om skolios så att det till exempel kan upptäckas i tid.

Läs mer om detta på länken nedanför:

http://www.srs.org/UserFiles/file/June2008CongressionalProclamation.pdf

Jag hoppas att ni får en fin helg och njuter i sommarvärmen!! ☀ Kommande vecka kommer att bestå av sjukgymnastbesök, ta bort två födelsemärken, Krampen, kanotpaddling, studentfirande för storasyster m.m.

Lite bilder från veckan, blan annat från systers bal!

Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0