Korsettbehandling

2013-06-25 | 13:23:25
Nu tänkte jag skriva lite om korsettbehandling, vilket jag tidigare inte har fokusserat så mycket på eftersom jag själv inte har behövt genomgå det.
 
Om man inte har färdigväxt och det finns en risk att utveckla en kraftigare skolios så kan en korsettbehandling bli aktuell. Korsettens uppgift är att stoppa tillväxten av kröken och vid en lyckad behandling förblir krökens storlek densamma efter behandlingen som innan. Målet med en korsettbehandling är alltså inte att minska krökens storlek utan att bara förhindra att skoliosen blir värre. Korsettbehandling är i stort sett bara effektiv på krökar upp till max 40 grader, därefter kan istället en operation bli aktuell.
 
Som jag skrev så är en korsettbehandling endast aktuell om man inte är färdigväxt och det är anledningen till att jag inte kunde börja korsettbehandlas. När min skolios ökade och läkarna började fundera på behandling så var jag redan färdigväxt och därför var en korsettbehanling uteslutet för mig.
 
Det finns olika typer av korsetter. Förr i tiden dominerade Milwaukee-korsetten, men nu förtiden är istället bostonkorsetten vanligast i Sverige. Bostonkorsetten är i stort sett som ett tjockt skal som ofta omsluter patientens hela överkropp från höfterna och svanskotan till långt upp i armhålorna, men självklart finns det olika varianter. Hur många timmar om dygnet man ska bära sin korsett varierar lite från vart i landet man är bosatt. Vissa tvingas bära den 23 timmar/dygn, medan andra lite mindre. En del använder istället nattkorsett. Precis som namnet så används denna då under natten och den är ofta hårdare spänd än vad andra korsetter är.
 
Något jag tänkte uppmärksamma i det här inlägget och som jag även har sett på andra skoliosbloggar, är sin inställning till korsettbehandling. Mitt tips är att vara öppen med sin skolios och eventuella behandlingar så fort som möjligt. Det underlättar väldigt mycket. Står du till exempel  inför en korsettbehandling så skulle jag vilja uppmuntra dig till att berätta för människorna i din omgivning. Jag kan förstå att det är jättejobbigt och att det känns orättvist. Varför ska jag behöva genomgå det? Varför just jag? Du har all rätt i världen att få tänka så, men det är viktigt att veta att du inte är ensam. Även om du inte känner någon med skolios så finns det många som är i samma sits som du. Vi är alla utspridda i landet, men vi finns. Du är inte ensam och det vill jag att du verkligen ska veta om.
 
Sedan är det även viktigt att inte glömma bort anhöriga till personer som ska inleda en korsettbehandling eller genomgå en operation. Att man som förälder känner sig väldigt maktlös är nog väldigt vanligt. Att se sitt barn bära sin korsett och veta att man inte kan göra så mycket åt det, förstår jag är en jobbig situation. Men likaså här så finns det många i samma situation. Du är inte ensam i dina känslor och tankar.
 
Sist men inte minst så vill jag bara säga att jag är väldigt imponerad av er som bär korsett eller ska inleda en behandling  Även om det känns som en omöjlig uppgift i början av behandlingen så kommer du att klara det. Det kommer finnas stunder så du bara vill slita den av dig och springa därifrån, men håll ut. För det kommer finnas den dagen då du äntligen är klar. Den dagen då du kommer vara tacksam över att du aldrig gav upp. Du kämpade på och du klarade det OCH det är något som du kommer vara tacksam för resten av ditt liv.
 
Kommentera gärna om ni vill tillägga något, har frågor eller liknande.
 
Fortsätt kämpa. Kramar
Sara
Postat av: linda

Åh vilket bra inlägg Sara! Så viktigt att försöka att ha en positiv inställning till korsetten annars blir det mycket jobbigare! Det är ett rent helvete att ha korsett vissa dagar och det spelar ingen roll om det är natt eller dagkorsett. Men det gäller att försöka att hitta styrkan för man känner sig så stolt när behandlingen är över :D och förhoppningsvis slipper man operation :) <3

Svar: Hej Linda! Vad kul att du kommenterade. Jag kan inte annat än att hålla med om det du skriver. Hoppas allt är bra med dig! Kram<3
Sara

2013-06-27 @ 11:30:47
URL: http://www.livetmedlinda.blogg.se
Postat av: Caroline

Heeej! :D

Måste säga vad kul att hitta en till blogg om skolios, skriver själv om livet med gravskolios och efter en operation osv.

Försöker precis som du finnas där som ett stöd så tycker det är toppen att du finns för precis samma syfte för dem som behöver. Du får jätte gärna kika in så blir jag super glad :)) Vi kan säkert ta del av varandra och som sagt tillsammans är vi starkare. Hade varit kul att höra från dig med tanke på att du har ett liknande syfte med din blogg :)

Kram Caroline

2013-07-01 @ 14:07:02
URL: http://carolinemartina.devote.se

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0