Slutkörd

2013-11-29 | 18:55:59
Jag är så fruktansvärt trött hela tiden. Fullspäckade dagar med skola och plugg och sedan värkande rygg och fötter tar verkligen all min energi. Jag har totalt haft sju lediga dagar sedan plugget drog igång och då var det lov. 

Att mina leder börjar värka allt mer gör inte saken bättre. Har så ont i mina händer stundtals. Jag antar att detta är något som inte försvinner utan något som jag får lära mig att hantera. 

Nu ska jag ta kväll från allt plugg. Trevlig fredag! 

En vecka med TENS

2013-11-24 | 18:07:54
Nu har det gått 1 vecka sedan jag började med TENS och därför tänkte jag utvärdera den lite. 

Min värk den senaste veckan har varit betydligt mindre. Värken finns kvar, men som sagt i mindre omfattning. Förut var jag nära på att skrika stundtals på grund av värk och den känslan har jag inte haft i veckan som gått. Ett stort plus! 

Jag vet inte om den här förbättringen faltiskt beror på TENS eller på att jag också har lagt om min träning. Jag vill tro att TENS spelar en stor roll i det hela. I fredags glömde jag att använda den på hela dagen och då hade jag mer värk på kvällen. 

Jag använder den tre gånger om dagen. En timme innan jag går iväg till skolan, en timme under lunchen och sedan en timme på eftermiddagen/kvällen. Så länge som jag upplever denna förbättring ser jag inga snledningar till att sluta använda den. TENS

2013-11-20 | 18:07:03
I måndags fick jag en TENS-apparat. Vår förhoppning är att denna kan hjälpa till att reducera min värk. Jag kör med den tre gånger om dagen så nu är det bara att vänta och se om det blir bättre med smärtan. Jag tycker mig redan nu känna att värken är mindre, men jag vet inte om det beror på TENS eller om jag bara har några bra ryggdagar.
 
 
(Bild tagen från google)
 
När jag var hos sjukgymnasten i måndags ändrade vi även om i mina träningspass. Nu får jag med bålstabiliteten mer och förhoppningsvis kan även detta minska min värk. Nästa gång jag ska dit är om några veckor och då ska vi bland annat utvärdera TENS-apparaten. Tycker jag att den har fungerat bra och att min värk har minskat så kommer hon att beställa en sådan åt mig.
 
Vill du veta mer om TENS? Läs då HÄR
 
Ha det fint tills vi hörs igen!

Svar på fråga

2013-11-17 | 16:05:00
Madelen Om: Mår bra idag!
 
Hej! Sökte lite på nätet om skolios och hamnade på din blogg. Jag har själv skolios och den upptäcktes när jag var 12 år gammal och nu är jag 24. Jag är bara nyfiken på hur många grader skolios du hade och om du hade ont i ryggen och mycket problem innan du opererades? Ha det bra!
Madelen
Svar:
Hej Madelen! Före min skoliosoperation låg min krök på ca 56 grader och nu efter är den ungefär 16 grader. Jag hade stora problem med ryggen innan operationen. Jag hade ofta ont, men jag tror att värken är snäppet värre nu efter operationen. Före min operation kunde jag inte stå allför långa stunder och jag satt som en ihopsjunken liten tant. Mina höfter var oerhört ojämna och likaså mina axlar.
 
Nu efter operationen har jag fortfarande svårt att stå eller sitta längre stunder. Dock beror inte detta på att jag har stag i ryggen utan på grund av att jag inte har tillräcklig stabilitet i bålen. För mig är det extra viktigt att ha styrka i bålen, då det är min svaga punkt just nu. 
 
Hade jag inte opererats skulle jag ha haft ännu mer problem och värk än vad jag har idag.
Hoppas du fick svar på dina frågor. Ha det fint!

Mår bra idag!

2013-11-15 | 22:19:32
Idag är den enda dagen den här veckan som jag inte har så ont i ryggen. Känns super! Idag var jag hos sjukgymnasten och vi gick igenom min träning. Jag har fått övningar som är mer anpassade till att stärka bålstabiliteten som är min svaga punkt. Jag ska dit på måndag, men mer vad jag ska göra återkommer jag till då.
 
Vad har hänt sedan sist jag skrev? Ja, inte mycket. Jag har fått tillgång till vilorummet på min skola. Dit kan jag gå och lägga mig om jag får för ont i ryggen. Annars har mina dagar varit fyllda med mycket värk, men det överlever jag.
 
Ha en fin helg!

Operation

2013-11-12 | 20:45:28
Då har jag fått ännu ett operationsbesked. Steloperation av vänstra foten står på schemat. Trodde att det bara var ryggen som skulle stelopereras under mitt liv, men icke sa nicke. Uppbyggnaden i min vänstra fot har en rad olika fel. Förhoppningsvis kommer operationen äga rum i början på januari och därefter väntar gips i sex veckor. Rörligheten i foten kommer ungefär vara likadan som före operationen. Jag är redan så stel i den så jag kommer inte märka av så mycket att den är stelopererad. 

Härnäst på planeringen är CT-röntgen och även nått bedövningstest i en nerv i foten. Återkommer med mer information. 

Känns konstigt att jag om två månader kan ha genomgått min andra steloperation. 

2,5 år postop!

2013-11-11 | 17:50:03
2,5 år sedan jag opererades! Galet är nog det enda rätta ordet!! 

Gästbloggar

2013-11-09 | 17:32:49
Jag gästbloggade, check it out: http://carolinemartina.devote.se/blogs/27383358/sara-gaestbloggar.htm
 

Svar på fråga

2013-11-08 | 19:11:12
Varför har du fått sådan ihållande värk? Du har har väl haft det i en dryg månad nu eller?
Svar:
Det stämmer bra att jag har haft ryggvärk en längre tid nu och det finns förklaringar. Jag var faktiskt hos min sjukgymnast igår på grund av detta och fick min rygg undersökt. Redan när min sjukgymnast tittade på min rygg så kunde hon se att mina muskler var väldigt spända. De får arbeta 24/7 i allt jag gör. Det visade sig också att jag är svagare i min vänstra sida än vad jag är i min högra och det är också i min vänstra sida som värken sitter.
 
För att minska min värk just nu ska vi dels gå igenom all min träning. Jag måste tänka mer på att stabilisera bålen som är min svagaste länk. Hos andra, som inte har sjukdomen, kommer ofta stabiliteten naturligt medan jag måste arbeta upp mina muskler för att bygga upp en stabilitet. Detta på grund av att jag har en försvagad bindväv som leder till överrörlighet och svagare struktur.
 
För att minska min värk så mycket som det går kommer jag också att använda en värmekudde för att mina muskler lättare skall kunna slappna av. Ofta när jag får ryggvärk blir det som en ond cirkel. När smärtan kommer leder det till att jag spänner mig och det i sin tur resulterar i ännu mer värk osv. Nu har jag även kontaktat sjuksystern på min skola för att få tillgång till ett vilorum dit jag kan gå om min rygg värken oerhört i skolan.
 
Jag vill också tillägga att min värk inte är ett resultat av att det har hänt något speciellt i det opererade området. Mina stag och skruvar sitter där de ska och allt ser bra ut!
 
Hoppas du fick någorlunda svar på din fråga. Hör av dig om du har fler frågor!
Sara

2013-11-03

2013-11-03 | 16:30:35
Hejsan!
Just nu värker ryggen och även resterande kroppen. En timmes konditionsträning i ca 28 graders värme är avklarad. Känns som att jag svettade bort sju liter haha. 

Jag kommer nog inte uppdatera mer här nerifrån, eftersom vi åker hem nu snart. Vi hörs när jag är i kalla Sverige istället!

Ha det bra!☀️

2013-11-02

2013-11-02 | 18:37:42
Hola!
Sitter just nu på hotellrummet. Röd som en tomat i fejjan, men vad gör det? 😉

Ryggen värker men jag ska icke klaga i värmen. Kan leva med lite ryggvärk då. På fredag ska jag till sjukgymnasten och få ryggen undersökt, ska bli intressant. 

Vi hörs! 

Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0