Svar på fråga

2015-06-25 | 21:23:00
Hej! Det är jätteskönt att läsa det du skriver! Har en dotter på 16 år som har en krök på 47 grader och kanske ska opereras. Det ligger som en klump i magen men vill inte oroa henne med min oro. Tänker om nåt går fel så hon får men för livet osv. Hur lång tid tar det innan man funkar normalt igen? Hur länge fick du vänta på operation osv? Som sagt skönt att höra att allt gått bra och hoppas du har ett bra liv idag.
 
Svar:
Hej! Tack för din kommentar! Jag hoppas att det är ok att jag svarar i ett inlägg. Känns som en väsentlig fråga som fler kan ha nytta av att se svaret på. 
 
Jag förstår din oro till fullo, kände exakt likadant när jag skulle opereras. Något som jag är glad och tacksam över är att jag och mina föräldrar hade en väldigt öppen dialog när det kom till min operation. Vi pratade mycket om det innan och de stöttade mig till hundra procent under hela processen. Mina föräldrar var dock väldigt måna om att ha en positiv inställning till operationen, men det tror jag snarare beror på att de är sådana som personer och inte för att de försökte hålla uppe en fasad för mig. För mig var en operation nödvändigt, jag hade inget annat val, och därför underlättade det för mig att inte gräva ner sig så mycket i alla komplikationer som kan uppstå. Men naturligtvis upplevde både jag och mina föräldrar en stor oro inför vad som komma skall. Jag tror de flesta känner så inför en sådan operation. 
 
Under flera år gick jag på regelbundna kontroller hos min läkare på USÖ. När sedan han såg att min krök ständigt växte skickade han en remiss ner till Linköpings universitetssjukhus. Detta på grund av att en operation kunde bli aktuell och de inte gör några sådana operationer i min stad. Mitt första besök hos ryggspecialisten i Linköping ägde rum i januari 2011 och redan efter det besöket var jag uppskriven på operationslistan. Fyra månader senare, i maj 2011, genomgick jag operationen. 
 
Hur återhämtningsprocessen ser ut efter operationen varierar mycket från person till person, men man brukar utgå från att:
- Sjukhusvistelsen efter operationen är ca 7-10 dagar
- Ca 4-6 veckor postoperativt sker det en successiv återgång till skola/jobb
- 6 månader postoperativt får man ofta börja komma igång med träningen successivt. OBS vänta på läkarens godkännande gällande detta. Ingen träning får utövas före 6 månader, bortsett från lätt promenad
- Återbesök sker efter 6 månader, 1 år och 2 år 
- Efter 2 år anses ryggen ofta vara helt färdigläkt 
Viktigt att tillägga är dock att detta kan vara väldigt individuellt. Jag fick klartecken att börja träna efter 7,5 månader och var så gott som återställd efter 3 år. 
 
Mitt liv har blivit så mycket bättre efter operationen. Idag märker jag inte min rygg så mycket alls och jag är otroligt mycket starkare rent fysiskt och psykiskt idag. Jag ångrar inte min operation överhuvudtaget. Hoppas allt löser sig för din dotter och hör av er om ni har några frågor eller liknande. Jag är gärna ett bollplank både för dig och din dotter. 
 
Kram,
Sara 
Postat av: Anonym

Tack Sara! Det känns jätteskönt att höra hur du upplevt din operation. Nu hoppas vi på det bästa vi också om operationen blir nödvändig. Ha en fin sommar! Kram

Svar: Detsamma till er och stort lycka till! Kram
Sara

2015-06-25 @ 22:02:22
Postat av: Anonym

Tack Sara! Det känns jätteskönt att höra hur du upplevt din operation. Nu hoppas vi på det bästa vi också om operationen blir nödvändig. Ha en fin sommar! Kram

Svar: Detsamma till er och stort lycka till!!
Sara

2015-06-25 @ 22:03:04
Postat av: Hannah

Hej! Jag skulle jättegärna vilja komma i kontakt med dig. Jag har skolios, och troligtvis ska jag göra en operation inom närmsta året ingenting är bestämt och jag börjar bli lite orolig. Du får gärna skriva på Facebook eller mejla mig hann@live.se :)

2015-08-01 @ 18:17:37
Postat av: Hannah

Glömde skriva hela mitt namn!! Hannah Ralsgård

Svar: Hej Hannah! Jag skickar iväg ett mejl till dig. Kram
Sara

2015-08-01 @ 18:18:23
Postat av: Hannah

Hej! Jag skulle jättegärna vilja komma i kontakt med dig. Jag har skolios, och troligtvis ska jag göra en operation inom närmsta året ingenting är bestämt och jag börjar bli lite orolig. Du får gärna skriva på Facebook eller mejla mig hann@live.se :)

2015-08-01 @ 18:24:47
Postat av: Lotta

Va glad jag blev när jag hittade din blogg. Ska själv göra min steloperation på onsdag. Och du har hjälpt mig otroligt mycket att få en inblick i vad som komma hända.

Svar: Hej Lotta! Åh vad glad jag blir att höra. Tack så mycket för din fina kommentar. Önskar dig ett jättestort lycka till på onsdag! Om det finns något som jag kan göra så är det bara att höra av dig. Kram
Sara

2016-02-01 @ 06:52:42

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0