Blir återbesökstid!

2012-06-28 | 18:51:56
Var hos min sjukgymnast idag och hon frågade bl.a. om jag har fått någon återbesökstid för ryggen än, vilket jag inte har. Jag berättade för henne om att vissa inte får någon återbesökstid efter ett år, men hon sa att Hans Tropp hade sagt till henne att han skulle höra av sig om vi hade bestämt något angående min rugg när jag är på återbesökstid. Alltså kommer det bli av så detvär bara att vänta och se! :)
 
Jag berättade även för henne om sommarjobbet att vi håller på och tömmer kontor och bär möbler/flyttkartonger hela dagarna. Detta är ju inte det bästa för min rygg kan man väl säga, men vi kom överrens om att jag inte ska träna så mycket som jag gör nu. Med tanke på hur mycket jag rör mig på sommarjobbet. 
 
Funderar på en frågestund inom kort, vad tycker ni?
 
Ikväll är det fotboll som gäller, heja Italien!! Dock tror jag tyskarna vinner men jag vill att Italien ska vinna! 
 
Kram
Sara♥

Sommaren är här!

2012-06-27 | 17:30:07
Sommaren är här, vilket innebär mindre kläder! Detta vet jag att flera med skolios tycker är jättejobbigt. Att man ska behöva visa sin rygg eller korsett, eftersom man har mindre kläder på sig. Det finns många som är oroliga för blickar och kommentarer över sin rygg om man går i till exempel bikini. Jag vill bara uppmana att ingen ska tänka så. Ni är alla fina som ni är och utan er skolios hade det inte varit ni!
 
För mig kan jag inte förstå hur jag kände över min skolios före min operation. Jag kan inte förstå att jag skämdes över den, för det är verkligen inget jag gör nu. Nu vill jag prata om min skolios. Jag tycker det bara är kul att berätta om det för folk, svara på frågor och träffa andra som är i samma situation. Jag lovar er att allt blir så mycket lättare om ni är öppna med skoliosen!
 
Det fina sitter inte i utsidan utan det sitter faktiskt i insidan. Glöm inte det!♥
 
13 månader och 16 dagar efter min skoliosoperation

Uppdatering!

2012-06-25 | 22:59:34
Hejsan!
 
Ber om ursäkt för usel uppdatering. Jag vet dock inte vad jag ska skriva om, några idéer? Sedan undrar jag om ni vill att jag ska fortsätta att skriva om bara skolios och allt som rör detta eller om jag ska skriva mer om vad som händer i min vardag. Vad tycker ni? Skulle vara tacksam om någon svarade så jag vet! :)
 
Tidigare så skrev jag och berättade om att jag hade beställt en ny bloggdesign, men eftersom den jag beställde designen av aldrig hör av sig har jag beställt en ny av en annan. Ska bli spännande att se den, tror den kommer vara skitsnygg! Jag har valt att ha lite specialeffekter i headern, men vad berättar jag inte. Det får ni se när den är klar!
 
Idag för ett år sedan var fortfarande inte min sjukhustid över. Dock var jag hemma på perimission från sjukhuset i några dagar vid den här tidpunkten.
 
För övrigt rullar allt på. Sommarjobbet går bara bra och likaså träningen. Om drygt en månad åker jag och familjen till Malta, ska bli superskönt!
 
I brist på bilder får ni se bilder på delar av mitt ärr. Här kan ni se ärrvävnaden som buktar ut litegrann.
 

Första dagen avklarad!

2012-06-18 | 23:37:08
Hej!

Idag var det min första dag på mitt sommarjobb. Jag kommer att jobba som vaktmästare på min skola tillsammans med nio andra personer. Idag gjorde vi inte så mycket utan vi fikade mest:). Men vi bar lite böcker också, dock såg jag till att inte bära för tungt! Jag har inte berättat för någon på sommarjobbet om att jag är skoliosopererad. Jag vill inte att min rygg ska få hindra mig från att göra saker, vilket jag tror att den skulle göra om jag berättade. Då skulle jag nog inte få göra någonting, utan bara bli sittande och det vill jag inte. Plus att lite smärta skadar inte. Min läkare sa att vissa dagar kommer jag ha ont i ryggen och andra inte, så vad gör det om jag känner av den? 

Jag har ännu inte fått någon remiss eller hört någonting från Linköping. Även fast det snart gått 2 månader sedan det var ett år efter operationen. Lär väl komma snart hoppas jag. Jag vill tillbaka till Linköping och åka upp på avdelningen o se om jag känner igen mig någonting. När jag låg inne var jag knappt i korridoren utan jag låg mest i sängen. De enda gångerna jag var i korridoren var när jag skulle öva att gå eller när jag skulle ta mig bort till trapporna för trappträning. Men det är ett tag sedan och därför skulle det vara kul att åka dit igen! 

Idag är det 13 månader sedan jag fick åka hem från Linköping. Jag minns det väldigt väl. På förmiddagen kom det en sjuktransport som skulle ta mig hem. Jag fick lägga mig på en bår och jag minns att den var stenhård, men det tänkte jag inte så mycket på då. Jag ville bara hem. Sjuktransporten var en bil som såg ut precis som en ambulans fast lite större. Min pappa följde med mig i bilen. Väl hemma stod min mamma och storasyster och väntade på mig. De hade flyttat ner alla mina saker så att jag skulle kunna sova på undervåningen, eftersom våran trapp var snurrad (det var en etagelägenhet så trappen är svår att gå i, dock har vi flyttat nu). På kvällen fick jag äntligen det jag längtat så mycket efter: god mat! 

1 år, 1 månad och 1 vecka; 13 månader och 1 vecka sedan min skoliosoperation.

Svar på fråga

2012-06-17 | 21:23:19
Julia och Hazal- Skoliosb.. Om: Svar på fråga
Om du känner med handen längs ryggraden kan du då inte känna något stag eller skruv alls? :) Eller om du rör på armarna, känner du inte något stag vid skulderbladet då? :)

Svar: Tänkte att jag kunde förklara med ett inlägg eftersom jag skrev lite fel när jag svarade direkt på kommentaren och vet inte riktigt hur jag ändrar det ;). Om man gör en bakre operation fäster man stagen och skruvarna direkt på utsidan av ryggraden, men om man gör en främre (som jag gjorde) fäster man dem på insidan av ryggraden. Alltså sidan som är in mot buken så jag känner faktiskt ingenting alls. :) Men vad coolt att man kan känna dem om man rör på armarna! Det har jag faktiskt aldrig hört förut :)

Svar på fråga

2012-06-16 | 23:16:25
Hej!

Det är många som undrar hur det känns att ha skruvar och stag i ryggen och för mig så känner inte jag skruvarna eller liknande. De finns inne i min rygg men jag märker inte av dem. Det är precis som alla ben du har i kroppen. Du märker inte av dem, men de finns där. När jag får ont i ryggen så är det inte skruvarna eller stagen som gör ont utan det är oftast ett tecken på att jag är trött i ryggen, men mycket av min smärta kommer också från musklerna. Ett vanligt exempel på när jag får ont i ryggen är om jag måste stå stilla under en längre tid. Detta var något jag märkte väldigt mycket under mellanstadiet och högstadiet, alltså innan min operation. Men det är också något jag märker väldigt mycket nu. Ett annat exempel på när jag får ont i ryggen är om jag har varit ute och sprungit, något jag gör nästan varje eftermiddag. På kvällen är jag alltid stel i ryggen och har även väldigt ont i den, men det tror jag är helt normalt.

Sedan får man också frågan om hur det är vid säkerhetskontrollerna på till exempel flygplatserna. Om det tjuter eller ej och jag har alltid varit säker på att det inte gör det. Stagen och skruvarna består av titan, vilket inte tjuter vid säkerhetskontrollerna, men sen har jag läst på lite olika bloggar att vissa har fått intyg om det skulle låta. Det har jag inte fått, men jag har dels flugit till Kap Verde och Budapest efter min skoliosoperation och det har inte låtit om mig. Men eftersom vissa har fått det och andra inte så kan det ju vara så att det finns olika typer av skruvar och stag, MEN just nu spånar jag bara efter förklaringar! För att vara riktigt säker skulle jag ändå råda er att höra efter med eran läkare.

Om ni har kommenterat och ställt en fråga är det inte alltid att jag svarar på frågan på er blogg utan antingen svarar jag på det i ett inlägg eller direkt vid kommentaren, men naturligtvis svarar jag på dem på något sätt! :)

Tatuering

2012-06-13 | 22:55:24
Hej!

Enda sedan i somras har jag velat göra en tatuering. Den ska sitta på ena skulderbladet och jag tror jag vet vad det ska stå! :) Dock har jag läst och sett på nyheterna att om man behöver göra en MR (magnetröntgen) så kan tatueringen bli väldigt varm och man kan få brännskador. Detta är något jag måste kolla upp eftersom jag gör MR regelbundet för lite olika saker. Är det någon som vet om det stämmer att den kan bli väldigt varm och så?

De är coola, men jag skulle aldrig kunna göra sådana :)

Sedan hittade jag en tatuering av ett blixtlås. Rätt häftigt! Man kan tolka den på olika sätt.

(Alla bilder är tagna ifrån google)

13 månader och 2 dagar sedan min skoliosoperation

13 månader post op!

2012-06-11 | 19:37:12

Hej!

Tänkte uppdatera lite om vad som händer. Allt flyter på bra. Kör sjukgymnastik för fullt. Jag försöker köra två gånger om dagen och så går jag till sjukgymnasten en gång i veckan. Jag var där idag och nu har jag fått så gott som alla övningar för min rygg så nu är det bara att köra på för fullt för att sedan öka svårighetsgraden successivt. Jag ska dit om två veckor igen.

Idag är det även 13 månader sedan min operation! För ett år sedan låg jag fortfarande inne på sjukhuset, men på USÖ denna gång. Jag väntar fortfarande på att få komma på ettårsbesöket vilket jag hoppas blir snart.

Hoppas allt flyter på bra för er alla! Kämpa på!!:)

Kram
Sara<3

My scoliosis story (Video)

2012-06-06 | 00:29:23Ni får mer än gärna lägga upp videon i era bloggar om ni skulle vilja! Dock kommentera om ni gör det så jag vet:)

Krampen

2012-06-05 | 21:13:45

Idag var det den årliga krampen! Krampen är en kamp mellan två av Örebros största gymnasieskolor, Karolinska skolan och Risbergska skolan. Tävlingar pågår hela dagen och avslutas med dragkamp.

Jag var o tittade hela dagen och ikväll känner jag verkligen av i ryggen! Det fanns ingenstans att sitta så jag fick stå upp hela dagen, dock satt jag lite på marken men jag kunde inte precis slappna av i ryggen. När jag kom hem i eftermiddags gick jag och la mig direkt med kuddar under benen för att kunna slappna av i ryggen mer. Nu på kvällen känner jag av, men det är helt ok!

Jag vill bara passa på och säga ett stort tack till er som läser min blogg, kommenterar, mejlar m.m. Det betyder otroligt mycket för mig och det gör mig bara mer och mer starkare som person!

Några bilder från dagen (vi tågade genom hela Örebro och sjöng o skrek):

2/6 2012

2012-06-02 | 18:31:52
Sara om 27/5 2012:
Jag gjorde en skoliosoperation januari 2009 och jag slutade att tejpa ärret 7 veckor efter operationen. Sen så tejpade jag över ärret med vanlig kirurgtejp på sommaren 2009 för att skydda det mot solen. Men efter det har jag inte tejpat nåt mer. Och mitt ärr är fint tycker jag. Tejpa över ett år tycker jag låter lite överdrivet om det nu inte finns nån speciell anledning :) så om jag var du skulle jag sluta tejpa nu om inte du har några speciella direktiv från läkare eller liknande. Fråga mig gärna om du undrar nåt mer!

Sv: Tack för din kommentar!:) Jag slutade tejpa ca 2 månader efter min operation, men när jag var på återbesök sju månader efter operationen sa min läkare att jag skulle gå fortsatt tejpad i alla fall fram till sommaren, vilket är nu, så jag får se om jag måste fortsätta enligt honom. Själva ärret är läkt men jag har ärrvävnad som buktar upp och därför ska jag gå tejpad, enligt honom, så att det lägger sig. Absolut, jag hör av mig om jag har några frågor!:)

11 frågor om mig!

2012-06-02 | 14:06:28
Hej!

Såg precis att jag har blivit utmanad av Linda att svara på 11 frågor. Det handlar inte om skolios men nu får ni chansen att veta lite mer om mig som person :) Syftet är att jag ska svara på dessa 11 frågor och sedan ska jag välja ut 11 andra bloggar som ska svara på 11 frågor jag har, tror jag har uppfattat rätt, haha.

1. Vilken är din favoriträtt?
Jag är galen i grillat. Finns inget godare. Det kan vara allt från nöt till gris till kyckling till fisk.. Dock inte lamm!

2. Vilken är din favoritblogg just nu, och hur ska en bra blogg vara?
Ojj svår fråga. Jag kan väl inte påstå att jag har en favoritblogg utan jag läser många olika skoliosbloggar. Jag kan inte välja någon för alla har gått igenom något som är väldigt tufft och alla har en egen berättelse.

3. Facebook eller twitter?
Facebook helt klart! Ingen snack om saken ;)

4. Vad är din favorit outfit?
Ja... Om du menar till vardags så är jag en jeanstjej! Ett par tajta jeans och någon snygg tröja, låter riktigt trist haha!

5. Vilket är ditt drömyrke?
Barnläkare. Jag har blivit sjukt inspirerad efter alla gånger jag har varit på sjukhus med min fot, lunga, rygg m.m. Det skulle verkligen vara en dröm som går i uppfyllelse om jag lyckas bli det, vilket jag inte tror eftersom man måste ha A i varenda ämne. Men jag har lärt mig att vill jag något så är det bara att kämpa för det, vilket jag ska göra!

6. Vilket land skulle du kunna tänka dig att bosätta dig i förutom Sverige?
Jag skulle kunna tänka mig USA, t.ex. New York. Jag har varit där ett par gånger och verkligen blivit imponerad av staden. Man kan gå runt där i flera veckor och upptäcka något nytt hela tiden, riktigt härligt! Annars skulle jag kunna tänka mig något lite varmare land i Europa. Jag hatar svenska vintern!

7. Vad har du för förebilder?
Min familj! De finns för mig till 100 % och de är verkligen några jag ser upp till. Jag är oerhört stolt över att jag har de föräldrar som jag har. Jag kan alltid prata med dem om allt och de lyssnar alltid på mig. Likaså med min storasyster och storebror. Det skiljer bara ett år mellan mig och min storasyster, så för mig är inte hon bara min storasyster utan också min bästa vän.

8. Vad gör du helst när du är ledig?
Jag skulle umgås med min familj eller med kompisar. Gärna hitta på något och inte bara sitta still. Sedan skulle jag nog träna :)

9. Favoritdjur?
Hund. När jag blir äldre skulle jag vilja skaffa en schäfer om jag får tid till det.

10. Vad tycker du om min blogg?? Vad skulle du vilja se mer av?? Har du några tips till mig?? :)
Din blogg är väldigt grym Linda! Du skriver intressanta saker och det är alltid kul att läsa den! Keep going! :)

11. Är du ett twillightfan?
Nej, jag är nog raka motsattsen till det. Jag gillar inte filmer där det är så overkligt så som twillight, harry potter m.m.

Då var alla 11 frågor avklarade och nu ska jag välja 11 bloggar jag vill ska svara på mina frågor (om ditt namn inte står med kan du såklart också svara på frågorna om du vill!). Bloggarna är:

Linda - froggi.bloggplatsen.se
Julia - julhaz.blogg.se
Janna - absolutjanna.blogg.se
Sofie - enmedskolios.blogg.se
Johanna - skolios.blogspot.se
Aileen - aileenalami.blogg.se
Sandra - sandramusic.blogg.se
Elaine - elainelofdahl.blogg.se

Har bara skrivit 8 st för jag kommer inte på fler, men även om du inte står på listan får du väldigt gärna svara på frågorna. Om du står på listan behöver du inte svara om du inte vill.

Frågorna är:

1. När upptäckte du din skolios? Och hur kände du då över din skolios?
2. Hur känner du idag över din skolios?
3. Varför började du blogga om skolios? :)
4. Har du några besvär av din skolios? (så som smärta, stel m.m.)
5. Vilka bloggar om skolios läser du regelbundet?
6. Vad tycker du om min blogg? Något du vill att jag ska ändra på eller skriva om?
7. Hur ser framtiden ut med din skolios? (ska du operera dig, ha korsett eller liknande?)
8. Får du ofta frågor om din skolios? Och i så fall vad brukar folk fråga?
9. Vad skulle du vilja jobba med i framtiden?
10. Hur gör du med träningen vad det gäller din skolios? (Tips på någon träningsform?)
11. Har du träffat många nya människor tack vare din skolios?

Ska bli kul att se vilka som svarar :) Om ditt namn inte stod med på listan men du vill svara på frågorna får du jättegärna kommentera så jag kan läsa det (men bara om du vill!).

Kram
Sara♥

Tejpning av ärret

2012-06-02 | 00:49:04
Hej!

Har precis tagit bort tejpen och stripsen och satt dit nytt, något jag gör varannan/var tredje dag. Jag tvättar ärret dels med tvål och vatten såklart men också med alsolsprit och för att få bort klistret använder jag aceton.


Detta använder jag: steri-strips, aceton, alsolsprit och hudfärgad tejpNytejpad, tejpar bara en liten del av ärret där det är som mest ärrvävnad som buktar ut

Idag har jag inte träna något, förrutom sjukgymnastik då, så imorgon satsar jag på en löprunda. Jag var hos min sjukgymnast igår och frågade henne lite om träningen t.ex. hur mycket jag ska träna, eftersom jag tränar varje dag. Hon sa att jag ska löpträna ca tre ggr/veckan, gym ca. 2 ggr/veckan och om jag känner för att röra på mig de två dagarna som jag är ledig så ska jag gå promenader. Alltså ska jag inte löpträna varje dag som jag tidigare gjort. Vi pratade även om min sjukgymnastik och att det kommer ta ett tag (ca. 6 månader) innan jag kommer märka resultat, vilket inte gör mig något. Jag vet att jag har mycket att ta igen men jag är fast besluten att göra det så det är ingen snack om saken.

Jag har alltid varit en sportintresserad tjej och älskat att träna. Jag har hållit på med många olika sporter och varit aktiv hela tiden. Efter min operation sjönk verkligen min motivation för träning till botten. När jag väl fick börja träna igen efter ca 6-7 månader efter operationen hade jag ingen motivation alls. Jag kämpade ett tag för att komma igång, men det gav inga resultat som jag märkte. Detta gjorde mig bara mer och mer omotiverad och frustrerad. Nu har jag äntligen fått upp min motivation igen och jag mår bara bättre och bättre när jag får träna. Jag har mycket att tacka Josefina för det. Hon tar mig på allvar och lyssnar på mig och ger mig värdefulla tips och råd, vilket känns väldigt skönt!

Jag funderar även på att börja med någon bollsport igen, skulle vara grymt kul! Jag får se vad det blir för något.

Kram
Sara♥

1 år och 3 veckor efter min skoliosoperation
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0