Fråga

2012-09-30 | 23:44:13

Hur lång tid tog det innan du kände av smärta efter operationen?

Svar:
Efter operationen var jag helt drogad av diverse mediciner. De första dagarna var jag helt utmattad och fick så mycket mediciner att jag knappt kommer ihåg om jag hade ont. Jag minns inte mycket ifrån dessa dagar.

De enda gångerna som jag egentligen började känna smärta var om jag hade legat för länge på rygg och behövde lägga mig på sidan ett tag, eller om jag skulle sätta/ställa mig upp. Alltså det var när jag behövde byta ställning som värken kom. Men när jag låg inne på sjukhuset i Linköping fick jag starka mediciner för att lindra smärtan så jag minns inte så mycket att jag hade ont. Det var illamåendet som var värst för mig. När jag fick åka hem fick jag mediciner utskrivna och när jag blev inlagd igen fick jag mediciner utskrivna till mig även där.

De sista dagarna på sjukhuset och väl hemma kände jag av ryggen tydligare, troligtvis på grund av att jag inte var drogad av mediciner längre.

Med tiden gav sig smärtan och jag återhämtade mig mer och mer, men som ni alla säkert redan vet så kommer smärta fortfarande till mig lite då och då.

Kram!
Sara<3

2012-09-26

2012-09-26 | 23:24:56

Hej på er!

Allt väl?
Tänkte uppdatera er lite om läget. Jag har fullt upp i skolan och därför kommer inte inläggen speciellt tätt. Jag har varit på Ortopedteknik på sjukhuset och gjutit inlägg till skorna, då jag har ont i fötterna, knäna och höfterna väldigt ofta. Plus ryggen såklart! Ska bli spännande att se om mitt ryggont kanske försvinner när jag fått sulorna. Bara vänta och se! Om två veckor ska jag dit igen och få inläggen.

Idag var jag hos min sjukgymnast. Det var tre veckor sedan sist och förra gången började jag med stegrat program, dvs att vi har börjat bygga på mer och mer. Nästa gång jag ska dit är om 4 veckor, så det är bara att fortsätta ligga i med träningen!

I skolan håller vi även på med en träningsdagbok i 10 veckor. Jag började med min dagbok i måndags, så i tio veckor framöver ska jag skriva en dagbok över min träning och sedan fördjupa mig lite detta. Innan jag började med dagboken gjorde vi en massa tester så som styrka, rörlighet, kondition. Jag har valt att fokussera på kondition och styrka under dessa tio veckor. Jag tränar ju redan hyfsat mycket och därför behöver jag inte göra så stora förändringar i min vardag.

Några förslag på träningformer är välkomna!

Kram
Sara<3

Ärret 2012-09-11

2012-09-11 | 15:56:00
Här kommer en bild på mitt ärr. 1 år och 4 månader efter min skoliosoperation.
 

Brev från USÖ

2012-09-10 | 20:48:57
 
Hittade detta i brevlådan idag. 8 månader kvar till nästa röntgen och sedan tvåårsbesöket!
 

Allt är bra!

2012-09-07 | 20:50:43
Smärtan la sig tillslut över natten och efter lite ipren. Tur var väl det, annars hade jag kanske varit på Linköpings sjukhus nu eller på USÖ. Jag måste ha gjort någon rörelse med ryggen igår som inte var något bra, men jag kan inte komma på vad... I alla fall, huvudsaken är att det har gått över nu!
 
Hoppas att jag inte känner så igen!
 
// Sara♥
 
1 år, 3 månader, 3 veckor och 6 dagar sedan min skoliosoperation

AAAJJJ!!!

2012-09-06 | 22:36:56


Idag hade jag idrott i skolan. Vi skulle bl.a. köra plankan, vilket jag har gjort hos sjukgymnasten också så det trodde jag naturligtvis inte var någon fara. Jag ställde mig i rätt position och skulle bara gå ner lite med rumpan så jag står rakt och det skulle jag aldrig ha gjort nu i efterhand!!

Poff så kom en enorm smärta. En smärta jag aldrig har känt förut. Det gör inte ont i vänster sida av ryggen som det gjort tidigare, utan i mitten på ryggen. Jag har aldrig upplevt detta. Enda sedan lunch har jag haft så himla ont. Det spelar ingen roll om jag ligger, sitter eller står.. Jag har även känt under dagen hur det knakar i ryggraden.

Om smärtan inte är borta imorgon bitti blir det sjukhuset för mig. Då måste jag göra MR eller CT för att se så inget hände. Jag vill bara skrika så ont gör det!

Hoppas hoppas det är över imorgon!!

2012-09-04

2012-09-04 | 18:47:43
Först och främst vill jag bara be om ursäkt för dålig uppdatering! Det är väldigt mycket som snurrar i mitt huvud just nu som tar över. Ska försöka mitt bästa med att uppdater så ofta jag kan!
 
Efter att ha gått snart tre veckor i skolan börjar jag känna värken tydligare. Jag tänkte ett tag där att värken var på väg att ge sig, men icke sa nicke... Skit! Snart kommer jag vara smärtfri, frågan är bara när?
 
Fler sjukgymnastikövningar har jag nu fått. Tidigare har jag tränat varje dag för att få in tekniken, men nu när den sitter kan jag börja bygga på. Detta kommer innebära att jag inte får träna varje dag, utan runt tre gånger i veckan. Snart ska vi även dra igång med en träningsdagbok i skolan under 10 veckor. Innan vi börjar med dagboken ska vi göra en massa test, så som kondition, styrka, rörlighet m.m. Önska mig lycka till på rörlighetstestet, haha! :D Man ska bland annat stå rakt upp och sedan böja sig fram och nudda händerna i golvet. Jo för det kan ju jag!
 
Det ska bli lite intressant att se hur min kropp kommer reagera på denna uppgift. Jag tränar ju redan idag, men nu kommer jag nog lägga upp det med lite tuffare och oftare träningar.
 
I mitt nya sjukgymnastprogram ska jag använda bl.a. en Swissball (gymboll eller vad det nu kallas). Detta är något jag har skaffat mig! Jag är på väg tillbaka dit jag var innan min operation. Jag inte framme än, men på god väg! Nu får jag även mycket bättre grund än vad jag hade innan operationen. Mycket, ja allt är tack vare Josefina :)
 
Det kommer vara en väldig skön känsla då jag kan komma hem från skolan utan värk, gå ut och träna och komma hem utan värk. Längtar!
 

Rymplyftet på en gymboll samtidigt som jag arbetar med bålmusklerna är något jag snart är proffs på, haha! :) Just wait and see!
Välkommen till min blogg! Sara är mitt namn och jag är en 19-årig tjej med skolios. Jag fick reda på min skolios när jag var ca 12 år och blev opererad för det den 11:e maj 2011. Operationen gick bra och nu håller jag på med sjukgymnastik för fullt! Vid frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar mer än gärna! Trevlig läsning!

RSS 2.0